Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt και Financial Times: Schaeuble και ΔΝΤ έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό για την Ελλάδα

Handelsblatt και Financial Times: Schaeuble και ΔΝΤ έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό για την Ελλάδα
Financial Times: ΔΝΤ και ΕΕ αναζητούν ένα συμβιβασμό
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Handelsblatt, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, το «ναυάγιο» της οποίας αποδόθηκε στις διαφωνία Ταμείου και του κ. Schaeuble για την ελάφρυνση του χρέους.
Βέβαια, η συμφωνία μένει καλά κρυμμένη.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, στις 22/5 μετά τις 23:00 το βράδυ, στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έλαβε μία κλήση από την Αλέξη Τσίπρα.
Τί του είπε;
Να μην συμφωνήσει με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών τςη Ευρωζώνης.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομκών και επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, λαμβάνει το σχέδιο και λήγει τη συνεδρίαση.
Η Handelsblatt αναφέρεται στο τρίτο προσχέδιο του Eurogroup ια το χρέος.
Τα προηγούμενα δύο προσχέδια συμφωνίας που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση αλλά και τις επιμέρους επαφές μεταξύ των κκ. Schaeuble, Dijsselbloem, Thomsen και Led Maire, αφορούσαν, το πρώτο, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2% από το 2023 ως το 2060, ενώ το δεύτερο θέτει ως στόχο 2,2% πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο 2023-2060.



Financial Times: ΔΝΤ και ΕΕ αναζητούν ένα συμβιβασμό

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διερευνούν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας που θα προσφέρει τα πολύ αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι, καθυστερώντας τις ευαίσθητες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους.
Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η πρόταση, που υποβλήθηκε από το ΔΝΤ, θα είχε ως αποτέλεσμα το Ταμείο να λάβει επίσημη απόφαση να προσχωρήσει στη διάσωση της Ελλάδας με την προϋπόθεση ότι δεν θα παράσχει χρήματα μέχρις ότου η Ευρωζώνη δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς είναι διατεθειμένη να ελαφρύνει τα χρέη της Αθήνας.
Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την επίσημη στήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία έχει αναγάγει σε προαπαιτούμενο προκειμένου να λάβει η Αθήνα οποιαδήποτε νέα δόση από το πρόγραμμα διάσωσής της, ύψους 86 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για τις πολιτικά ευαίσθητες συνομιλίες σχετικά με ένα πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητο για την ανάκαμψη της Ελλάδας.
Η λύση αυτή κέρδισε τη στήριξη των υπουργών Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του Wolfgang Schäuble, κατά τη διάρκεια των 7ωρων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας.
Παρόλο που οι συνομιλίες τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία, οι διπλωμάτες αναμένουν ότι το σχέδιο θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων όταν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και οι υπουργοί της Ευρωζώνης επανέλθουν στις 15 Ιουνίου για να προσπαθήσουν εκ νέου να πετύχουν μια συμφωνία.
Η ανάγκη της Ελλάδας για χρήματα πιέζει, καθώς είναι αντιμέτωπη με αποπληρωμές χρέους άνω των 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Το ΔΝΤ είχε επιμείνει στο παρελθόν ότι θα αποφάσιζε να ενταχθεί στο πρόγραμμα διάσωσης μόνο εάν η Ευρωζώνη παρείχε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με μια ελάφρυνση του χρέους που θα έδινε.
Αλλά πηγές των «Financial Times» με επίγνωση των συνομιλιών, δήλωσαν ότι το σχέδιο του ΔΝΤ για την αρχική παρακράτηση των δανείων διάσωσης θα απομάκρυνε το επείγον του θέματος και θα επέτρεπε τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους μετά τις εκλογές της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο.
Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας που κατέρρευσαν μετά τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος υποστήριξε ότι το σχέδιο δεν παρείχε καμιά σαφήνεια στην Αθήνα σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ στη διάσωση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση είναι βασική προϋπόθεση για να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης