Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κρητικός (DIW): Το ελληνικό χρέος έχει αναχθεί σε πολιτική διαφωνία - Τέθηκαν λανθασμένες προτεραιότητες

tags :
Κρητικός (DIW): Το ελληνικό χρέος έχει αναχθεί σε πολιτική διαφωνία - Τέθηκαν λανθασμένες προτεραιότητες
Ο Αλέξανδρος Κρητικός υποστηρίζει ότι μετά από 7 χρόνια πολιτικής λιτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για την Ελλάδα
Οι δανειστές θέτουν λανθασμένες προτεραιότητες παραλείποντας την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας, εκτιμά ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος, Αλέξανδρος Κρητικός, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), σημειώνοντας παράλληλα πως το ζήτημα του χρέους είναι θέμα τίνος η άποψη θα υπερισχύσει.
Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Βέβαια, αυτή τη φορά η ευθύνη φαίνεται να βαραίνει τους δανειστές που δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο σκέλος που αφορά στη διευθέτηση του χρέους.
Αυτή την ανάγνωση των αποτελεσμάτων του Eurogroup κάνει και ο κ. Κρητικός.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, ο κ. Κρητικός εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο αυτή η νέα καθυστέρηση της εκταμίευσης θα επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας και θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της χώρας.
Ο Αλέξανδρος Κρητικός, απαντώντας σε ερώτηση της γερμανίδας δημοσιογράφου, υποστηρίζει ότι μετά από 7 χρόνια πολιτικής λιτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για την Ελλάδα.
«Τον μοναδικό στόχο που ακολουθούν αυτήν την εποχή οι δανειστές είναι να έχει η Ελλάδα ισορροπημένο προϋπολογισμό και κατά το δυνατόν πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το χρόνο.
Το ό,τι σκοτώνουν τις οικονομικές δυνάμεις των ιδιωτών και ότι στην πραγματικότητα δεν προβληματίζονται πως θα ενισχύσουν την ιδιωτική οικονομία ώστε να έχει η Ελλάδα μελλοντικά ανάπτυξη, όλα αυτά λείπουν και μάλιστα λείπουν τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερο από πριν.
Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στα κρατικά έσοδα και έξοδα και χάθηκαν στις λεπτομέρειες.
Τέθηκαν λανθασμένες προτεραιότητες και ό,τι ήταν εκτός εσόδων και εξόδων βγήκε εντελώς εκτός οπτικού πεδίου».
Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος αναφέρεται στον τουρισμό ως έναν πολύ σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης αλλά και στους τομείς τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας, στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει δυνατότητες περεταίρω ανάπτυξης που μπορούν να φέρουν πολλούς επενδυτές. Αρκεί όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση να τους θέσει ως προτεραιότητα και να εκμεταλλευτεί τους πόρους από τις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά την πραγματική αιτία της αποτυχίας του Eurogroup, τη διαφωνία ανάμεσα στο Δ.Ν.Τ. και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για τη διευθέτηση του χρέους, ο κ. Κρητικός θεωρεί ότι έχει αναχθεί πλέον σε politicum.
«Κατά την άποψή μου το ζήτημα του χρέους έχει γίνει πολιτικό πρόβλημα.
Στην πραγματικότητα από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών έχουν ληφθεί πολλά μέτρα με τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση αποπληρωμής των δανείων.
Εδώ νομίζω ότι υπάρχει μια πολιτική διαφωνία.
Ποιος θα κερδίσει και τίνος η άποψη θα περάσει.
Για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αυτό το σημείο δεν είναι πρωταρχικής σημασίας.
Η Ελλάδα χρειάζεται στην πραγματικότητα ένα πλαίσιο όρων που να ενισχύει τη θεσμική ασφάλεια των επενδυτών και ένα σχέδιο για την ώθηση της ιδιωτικής οικονομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης