Τελευταία Νέα
Οικονομία

NZ Herald: Νέα προθεσμία για την Ελλάδα μετά από ένα ακόμη αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

tags :
NZ Herald: Νέα προθεσμία για την Ελλάδα μετά από ένα ακόμη αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Νέο ορόσημο για συμφωνία το Eurogroup στις 15 Ιουνίου
Η ελπίδα για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης για την Ελλάδα μετατέθηκε εκ νέου καθώς ούτε στο τελευταίο Eurogroup βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.  Η Ελλάδα απέτυχε για άλλη μια φορά να πάρει την έγκριση από τους ευρωπαίους πιστωτές της για να λάβει την επόμενη δόση των δανείων διάσωσης που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις πληρωμές που έχει να κάνει τον Ιούλιο, αλλά ούτε και χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του χρέους.
"Θα ήταν προτιμότερο να αναβληθεί μια απόφαση για λίγες μέρες, η οποία θα μας δώσει χρόνο για να εργαστούμε σκληρότερα και να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση, παρά να λάβουμε αποφάσεις που απλώς προωθούν το πρόβλημα και δεν προσφέρουν σαφή διέξοδο" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Τζανάκοπουλος την Τρίτη.
Ο Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε ότι ένας ευρύς συμβιβασμός που περιλαμβάνει τόσο την επόμενη πληρωμή όσο και τα περιγράμματα μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Αλλά ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα, καθώς χωρίς τα δάνεια διάσωσης θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψει μια μεγάλη αποπληρωμή χρέους τον Ιούλιο ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της", δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Επιτροπής. "Τώρα εναπόκειται στους εταίρους της να κάνουν το ίδιο.
Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια έχει επικεντρωθεί στην απόκλιση απόψεων μεταξύ της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δεν συμμετέχει οικονομικά στο τρέχον τριετές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική καθώς η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.
Το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ότι οι προβλέψεις της ευρωζώνης που υποστηρίζουν το ελληνικό σχέδιο διάσωσης είναι πολύ αισιόδοξες και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει και να ξεφύγει από την ύφεση.
Ενώ η ευρωζώνη απέκλεισε τη διαγραφή χρέους, ανέφερε ότι η επέκταση των προθεσμιών αποπληρωμής ή η μείωση των επιτοκίων των δανείων της είναι δυνατές μετά την ολοκλήρωση του τρίου πακέτου διάσωσης που ολοκληρώνεται το 2018.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης