Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γιατί μειώνονται οι πωλήσεις της φέτας; - Επειδή οι Έλληνες δεν μπορούν να την αγοράσουν

tags :
Γιατί μειώνονται οι πωλήσεις της φέτας; - Επειδή οι Έλληνες δεν μπορούν να την αγοράσουν
Στέλεχος μεγάλης παραγωγικής μονάδας εκτιμά ότι η συρρίκνωση των πωλήσεων αποτυπώνει στην πράξη το «κακό» κλίμα που επικρατεί στην οικονομία εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων
Σε καθοδική τροχιά οι πωλήσεις της φέτας το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι οποίες έφθασαν στα επίπεδα του 6%.
Στέλεχος μεγάλης παραγωγικής μονάδας εκτιμά ότι η συρρίκνωση των πωλήσεων αποτυπώνει στην πράξη το «κακό» κλίμα που επικρατεί στην οικονομία εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων.
Η φέτα πλέον με δυσκολία μπαίνει στα νοικοκυριά καθώς η τιμή της διαμορφώνεται πάνω από τα 7 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει τα 10 ευρώ.
Η βιομηχανία προσανατολίζεται στις εξαγωγές για να καλύψει τις απώλειες από την εσωτερική κατανάλωση.
Πάντως, η προώθηση της φέτας στις αγορές του εξωτερικού μέσα από μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Οι συμφωνίες του περασμένου Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου με τις ξένες αλυσίδες έφεραν χαμηλότερες τιμές για τους παραγωγούς και τη βιομηχανία.
Μεταξύ των θεμάτων που κρίνουν την τελική τιμή της φέτας στο εξωτερικό είναι που θα γίνει η παράδοση.
Οι πιέσεις που ασκούν οι πολυεθνικοί όμιλοι είναι τέτοιοι που απαιτούν οι ποσότητες του προϊόντος να φθάσει έξω από την πόρτα του πελάτη δίνοντας όμως «ψίχουλα» στους Έλληνες παραγωγούς για τη μεταφορά της.
Στέλεχος εταιρείας είπε στο bankingnews ότι η φέτα πωλείται στο εξωτερικό ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας και δεν πωλείται με τη φίρμα του παραγωγού με αποτέλεσμα το ελληνικό προϊόν δεν μπορεί να αποτιμηθεί με βάση την πραγματικής αξία, και έτσι χάνεται η προστιθέμενη αξία του προϊόντος.
Η συνολική παραγωγή φέτας ανέρχεται σε 120.000 τόνους και η συνολική αξία του προϊόντος υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές δεν στράφηκαν στο λευκό τυρί και το πρώτο τρίμηνο του 2017 η πτώση του προϊόντος ήταν στα επίπεδα του 25% .
Προήλθε κυρίως από την αποχώρηση της αλυσίδας σουπερ μάρκετ Μαρινόπουλος.
Πάντως, στη αγορά εμφανίζεται αδιάθετη φέτα από το 2016 με αποτέλεσμα η τιμή της να πέσει κάτω από τα 6 ευρώ, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης της φέτας.
Πάντως, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις για να προωθήσουν την παραγωγή τους ρίχνουν την τιμή κάτω από τα 5 ευρώ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις σε όγκο των τυριών ταλαγάνι, μοτσαρέλα και κασέρι, ωστόσο δεν μπορούν να καλύψουν την υποχώρηση λόγω των χαμηλών κατ´ όγκο πωλήσεων, στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης