Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακυρώθηκε το σημερινό (06/06) EWG - Επαφές Τσακαλώτου με Dijsselbloem - Costello για προαπαιτούμενα και δόση

Ακυρώθηκε το σημερινό (06/06) EWG - Επαφές Τσακαλώτου με Dijsselbloem - Costello για προαπαιτούμενα και δόση
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε ανοικτή επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και με τον Ντέκλαν Κοστέλο εκπρόσωπο της αποστολής της Ε.Ε. στην Ελλάδα
Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα (06/06) συνεδρίαση του Euro Working Group, εξέλιξη η οποία κάθε άλλο παρά θετική κρίνεται, στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Η συζήτηση παραπέμπεται στη συνεδρίαση του Euro Working Group η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.grm η κυβέρνηση ρίχνεται στη μάχη των EuroWorkingGroup (EWG), με το σενάριο μίας «ενδιάμεσης συμφωνίας» - που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος παρά μόνο έγκριση της νέας μνημονιακής δόσης των 9,5 δισ. ευρώ - να είναι και το επικρατέστερο όσο πλησιάζουμε προς το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε ανοικτή επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και με τον Ντέκλαν Κοστέλο εκπρόσωπο της αποστολής της Ε.Ε. στην Ελλάδα δίνοντας εγγυήσεις ότι πολύ σύντομα δεν θα υπάρξει ούτε ένα προαπαιτούμενο σε εκκρεμότητα.
Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική πλευρά προσπαθεί να διασφαλίσει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά για την Αθήνα ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό σύννεφο στο σημερινή  συνεδρίαση της ομάδας των τεχνοκρατών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα προαπαιτούμενα στα οποία υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες μεταξύ άλλων, είναι :

-          Ο επανυπολογισμός και η επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016). Η προαπαιτούμενη ενέργεια προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν.

-          Νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

-          Ενέργειες για τα οικονομικά της ΔΕΗ καθώς και η προώθηση της μελέτης επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-          Η επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.

-          Διάφορες εκκρεμότητες με το Ελληνικό, όπως η επίλυση των εκκρεμοτήτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, την οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών Καζίνο στην Αττική και τον ορισμό ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές.  

-          Από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εκκρεμεί ένα μέρος της δευτερεύουσας νομοθεσίας που θα ρυθμίζει τη δράση των διαχειριστών αφερεγγυότητας.

-          Δελτίο για την μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Όλος ο φάκελος των προαπαιτούμενων θα σκαναριστεί  εκ νέου στο EWG που θα συνεδριάσει δια ζώσης στις 8 Ιουνίου και θα εισηγηθεί για την δόση των 9,5 δις έναντι 10 δις. που ζήτησε η Αθήνα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του καλοκαιριού.
Τελευταίες πληροφορίες που έχει μεταδώσει ήδη το bankingnews  για την δόση αναφέρουν ότι αυτή θα δώσει στο σύνολο της και όχι σπαστή όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός από τους δανειστές.
Και ακολουθεί το Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Εκείνη την ημέρα στο Λουξεμβούργο θα «παιχτούν» τα πάντα για την χώρα.
Από τα πρωτογενή  πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος μέχρι την δόση και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, με ή χωρίς λεφτά. 
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου είχε σχεδόν ξεκαθαρίσει πως η Αθήνα θα πρέπει να επιτυγχάνει 3,5% του ΑΕΠ για την 5ετία 2018-2022.
Για την περίοδο 2023 - 2060 η Γερμανία να ζητεί πλεονάσματα της τάξης του 2,2 % ετησίως (από 2,6 % που ζητούσε αρχικά).
Το ΔΝΤ δεν δέχεται πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους θα καταστεί μη εφικτός.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης