Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον «πάγο» οι συντάξεις έως το 2022, αντί του 2021 – Εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ επιδιώκει η κυβέρνηση

Στον «πάγο» οι συντάξεις έως το 2022, αντί του 2021 – Εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ επιδιώκει η κυβέρνηση
Το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο ανέφερε ρητά ότι οι συντάξεις θα παραμένουν παγωμένες έως το τέλος του 2021, παρά την υπόσχεση που είχε δώσει ο νόμος Κατρούγκαλου για αυξήσεις από το 2018
Ένα χρόνο ακόμα θα παραμείνουν «παγωμένες» οι συντάξεις προκειμένου να επιτευχθούν τα συμφωνηθέντα πρωτογενή πλεονάσματα, σύμφωνα με τις «ηχηρές» τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, προκειμένου η κυβέρνηση να προλειάνει το έδαφος εν όψει του Eurogroup.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, το «πάγωμα» των συντάξεων θα διαρκέσει για ένα ακόμη χρόνο έως το 2022, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα στερηθούν οι συνταξιούχοι.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η περαιτέρω περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω της παράταση έως το τέλος του 2022, της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για την ενίσχυση των άλλων κοινωνικών δαπανών στις οποίες η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι άλλων χωρών της Ε.Ε.
Έτσι, οι υπουργοί οικονομικών και Εργασίας θα αυξάνουν ετησίως αρχής γενομένης από τις 1.1.2023 αντί του 2022, το συνολικό ποσό της σύνταξης με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
Αιχμηρή ήταν άποψη του Ελεγκτικού συνεδρίου το οποίο στην εκθεσή του τονίζει ότι ουτε ένας μήνας δεν πέρασε από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο το οποίο ανέφερε ρητά ότι οι συντάξεις θα παραμένουν παγωμένες, έως το τέλος του 2021 και μεταθέσατε «εκ νέου το χρόνο έναρξης των εννόμων αποτελεσμάτων της διάταξης στην 1.1.2023 χωρίς να επέρχεται οποιαδήποτε αλλαγή επί της ουσίας της ρύθμισης.
Το Ελεγκτικό συνέδριο τονίζει επίσης ότι πάροδος ενός τόσου μεγάλου διαστήματος άνω της 5ετίας καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης, ως προς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα των συνταξιούχων του δημοσίου.
Υπενθυμίζουμε ότι στο νόμο Κατρούγκαλου προβλεπόταν αύξηση των συντάξεων από το τέλος του 2018.

Από την 21η Αυγούστου 2018 η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

Παrά το ότι το Δ.Ν.Τ. προσπάθησε να «πακετάρει» με «δημιουργική ασάφεια» την ημερομηνία επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή βάζει τέλος στις αναστολές των μνημονίων με το τέλος του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «με την προτεινόμενη διάταξη αποσυνδέεται η αναστολή εφαρμογής της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της αρχής της επεκτασιμότητας από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής καθώς προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει έως την 20/8/2018 υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του Προγράμματος».

Πιο ξεκάθαρη ζήτησαν την διάταξη για τη μείωση στο αφορολόγητο οι δανειστές

Σε καλύτερη διατύπωση της διάταξης για τη μείωση στο αφορολόγητο ποσό προχώρησε η κυβέρνηση μετά από απαίτηση των δανειστών.
Η νέα τροπολογία που έφτασε στη βουλή δεν επιφέρει καμία αλλαγή πλην επαναλαμβάνει ότι σε περίπτωση που ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% δεν επιτευχθεί, τότε το μέτρο για το μειωμένο αφορολόγητο θα ισχύσει από το 2019 - μαζί με τις περικοπές έως 18% στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις - και όχι από το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί από την βουλή η έκπτωση φόρου ψαλιδίζεται ως εξής:

* Σε 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, εφόσον το εισόδημά του δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ

* Σε 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο

* Σε 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα

* Σε 1.450 ευρώ από 2.100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία ή περισσότερα παιδιά

Ο περιορισμός της έκπτωσης φόρου προσγειώνει το αφορολόγητο από τα 5.682 ευρώ (άγαμο) έως τα 6.590 ευρώ για οικογένεια με περισσότερα από τρία τέκνα.

Η κυβέρνηση θα φέρει αύριο (9 Ιουνίου 2017) τις εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης, υπό τη μορφή πέντε τροπολογιών.
Δείτε τις τροπολογίες εδώ (τροπολογία1, τροπολογία2, τροπολογία3, τροπολογία4, τροπολογία5).
Νωρίτερα σήμερα, την κατηγορηματική διαφωνία διατύπωσαν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως στην πρόταση της κυβέρνησης να φέρει με τη μορφή τροπολογιών τις εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.
Στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πρότεινε, επικαλούμενος λόγους ταχύτητας και πίεσης χρόνου, τα προαπαιτούμενα να μην έρθουν σε ξεχωριστό «μίνι» νομοσχέδιο, αλλά να κατατεθούν σε πέντε τροπολογίες, όπως κι έγινε, οι οποίες να ενσωματωθούν και να ψηφιστούν στην κύρωση σύμβασης για την αλιεία, η οποία ψηφίζεται αύριο Παρασκευή.
Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων διαφώνησαν κατηγορηματικά, με τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για «ευτελισμό, υποβάθμιση και απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν να έρθει «μίνι» νομοσχέδιο, το οποίο να ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, με τον πρόεδρο της Βουλής να ζητά λίγες ώρες για να επικοινωνήσει με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση.
Από τη Νέα Δημοκρατία πάντως σημείωναν πως «είναι αδιανόητο μέτρα που αφορούν το μέλλον των πολιτών για πολλά χρόνια αργότερα να έρχονται με τροπολογίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης