Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία «a la Schaeuble» στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου – Μετά το φιάσκο...το πακέτο «Juncker» το νέο αφήγημα της κυβέρνησης

Συμφωνία «a la Schaeuble» στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου – Μετά το φιάσκο...το πακέτο «Juncker» το νέο αφήγημα της κυβέρνησης
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι στο επόμενο τόνο τα δύο μεγάλα αφεντικά θα συναντηθούν…
Συμφωνία «α λα Σόϊμπλε» εμφανίζεται στον ορίζοντα της συνόδου της ευρωζώνης στο τακτικό Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιουνίου.
Για μία ακόμη φορά, ο Βόλγκανγκ Σόϊμπλε θα εξέλθει νικητής έχοντας επιβάλει τις θέσεις του στην πλάτη της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να κάνει πίσω και να αρκεστεί στην εκταμίευση της δόσης, ενδεχομένως και σε μία βελτιωμένη διατύπωση για το χρέος, και να πεί και ευχαριστώ…
Με αυτά τα λίγα δεδομένα η κυβέρνηση θα πρέπει να στήσει ένα νέο αφήγημα ώστε να βρει «άλλοθι» για τη νέα υποχώρησή της έναντι των δανειστών και των σκληρών μέτρων που ψήφισε.
Κεντρικό story θα είναι η διάθεση αναπτυξιακών πόρων δεκάδων δισ. προς την στη χώρα μας, μέσω υφιστάμενων ή νέων προγραμμάτων τύπου «πακέτο Γιούνκερ».
Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν υπάρχει πια ούτε σαν κουκίδα στον χάρτη πολλώ δε μάλλον τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τα οποία Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορούν ακόμη να βρουν κοινό σημείο αναφοράς.
Υπάρχει κάποια προσέγγιση όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο θέμα της ανάπτυξης με το ΔΝΤ να έχει ανεβάσει τον στόχο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ στο 0,9% στα έτη που ακολουθούν μετά το πρόγραμμα, ενώ η Γερμανία έχει κατεβάσει τον πήχη στο 1,3% του ΑΕΠ.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι στο επόμενο τόνο τα δύο μεγάλα αφεντικά θα συναντηθούν…
Στο προχθεσινό Euro Working Group οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης περιορίστηκαν ουσιαστικά στην εξέταση των εκκρεμών προαπαιτούμενων και άνοιξαν τον δρόμο, ώστε να πιστοποιηθεί την Πέμπτη η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί θα φθάνει τα 9,5 δις. αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί τμηματικά.
Οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης συνεχίζονται, πάντως, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ να έχει αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και να καταφθάνει την Δευτέρα στην Αθήνα.
Ο κ. Λε Μερ αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Ελληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες ημέρες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
Στόχος του κ. Λε Μερ είναι μια λύση για «την αποδέσμευση κεφαλαίων, τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις προθεσμίες της» (δηλαδή, να αποπληρώσει τα 7,4 δισ. ευρώ κεφαλαίου και τόκων που λήγουν τον επόμενο μήνα), αλλά και συμφωνία «πάνω στις μεγάλες αρχές μιας αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους».

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης