Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από τα μνημόνια το 2014 - Έξοδος στις αγορές το 2018

tags :
Regling: Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από τα μνημόνια το 2014 - Έξοδος στις αγορές το 2018
Ο Regling τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση και δεν αποτελούν, ούτε αποτελούσαν, το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας
Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, εφόσον εφαρμόσει τις μετοαρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, επανέλαβε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό The Banker.
Ερωτώμενος για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ο Regling τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση και δεν αποτελούν, ούτε αποτελούσαν, το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αν και «υπέφεραν» πολύ από την κρίση.
Τα προβλήματα στην Ελλάδα προκλήθηκαν ξεκάθαρα από το χρέος και την απώλεια της ανταγωνιστικότητας και όχι από τις τράπεζες, τόνισε ο Regling, οι οποίες  υπέστησαν πλήγμα, καθώς επιδεινώθηκε η αξιοπιστία της χώρας αλλά και λόγω του PSI.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποιήσεις, και ένα τεράστιο ποσό χρημάτων του ESM διατέθηκε στην κυβέρνηση για αυτό τον σκοπό. Ωστόσο βρήκαν και ιδιώτες επενδυτές, κάτι που αποτελεί καλό σημάδι.
Το ΤΧΣ έχει τώρα μεταρρυθμιστεί και διαθέτει ισχυρότερο σύστημα διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, όταν εγκρίθηκε το ποσό των 86 δισ. ευρώ για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, υποτίθεται ότι οι τράπεζες θα χρειαζόταν 25 δισ. ευρώ.
Αλλά μετά από την αξιολόγηση της ποιότητας των assets από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), αποδείχθηκε ότι χρειαζόταν μόνο 5,5 δισ. ευρώ.
«Όλα αυτά δείχνουν ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει πολύ, και ενώ μπορεί να υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα σε σχέση με την διακυβέρνηση και τα επιχειρηματικά μοντέλα, δεν είναι μεγάλο θέμα για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Regling.
O Regling άσκησε για άλλη μια φορά κριτική στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως στο α΄εξάμηνο του 2015 η Ελλάδα πισωγύρισε, με τεράστιο κόστος για τους Έλληνες.
Ενώ το 2014 οι "αριθμοί" έδειχναν την ανάκαμψη της Ελλάδας, οι ψηφοφόροι δεν την είχαν βιώσει, κάτι που είναι λογικό καθώς τα αποτελέσματα αργούν να φανούν στην πραγματική οικονομία, τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αφήσει τα μνημόνια πίσω της το 2014, ωστόσο οι χειρισμοί της νέας κυβέρνησης επέβαλαν νέο πρόγραμμα, υπογράμμισε ο Regling.
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στα μέσα του δεύτερου προγράμματος στην Ελλάδα το 2014, τα πρώτα σημάδια της επιτυχίας ήταν εμφανή.
Κατέγραψε θετική ανάπτυξη για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, η ανεργία υποχώρησε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, και εξέδωσε ομόλογα.
Αλλά ενώ οι οικονομολόγοι μπορούσαν να δουν τους αριθμούς, το εκλογικό σώμα δεν το έκανε.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για την μακρο-οικονομικά στοιχεία να γίνουν ορατά στο ευρύ κοινό. Η νέα κυβέρνηση από τον Ιανουάριο 2015 είχε την εντολή να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό και αυτό αποτέλεσε πισωγύρισμα.
 Αποδείχθηκε πολύ δαπανηρή, παρά το γεγονός ότι ήταν σε καλή κατάσταση το 2014», υπογράμμισε ο Regling.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης