Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Η ΕΚΤ δεν θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο QE ούτε τώρα..ούτε τους επόμενους μήνες

tags :
Bloomberg: Η ΕΚΤ δεν θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο QE ούτε τώρα..ούτε τους επόμενους μήνες
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν έχουν ετοιμάσει μια πειστική πρόταση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στους επόμενους μήνες.
Αυτό ανέφερε πηγή του δημοσιογράφου του Bloomberg, Alessandro Speciale, η οποία τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν έχουν ετοιμάσει μια πειστική πρόταση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα εκείνα που θα ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους και θα βελτιώσουν το outlook της εξυπηρέτησης.
Το Eurogroup αναμενεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, επιτρέποντας την εκταμίευση της δόσης των 7,4 δισ. ευρώ, η οποία και θα τους επιτρέποντας την κάλυψη των υποχρεώσεων του Ιουλίου.



Μια συμφωνία μεταξύ των υπουργών θα επιτρέψει πιθανώς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - του οποίου η συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί προϋπόθεση για πολλά κράτη - να δεσμευτεί κατ 'αρχήν σε ένα υπό όρους δάνειο, δήλωσε η πηγή στο Bloomberg.
Ωστόσο, η έκταση και η διατύπωση των δεσμεύσεων για ανακούφιση του χρέους πιθανώς δεν θα πείσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Και ενώ η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βασίζεται στην ποσοτική χαλάρωση για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, η ΕΚΤ δεν θα διαμορφώσει τις αποφάσεις της με βάση τις δημοσιονομικές συνέπειες κάθε χώρας.
Επομένως, η υπερβολική έμφαση στην ένταξη στο QE θα ήταν λανθασμένη, σύμφωνα με την πηγή του Bloomberg.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία, η οποία προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές στο ζήτημα του χρέους, πρότεινε αυτόματα τη μείωση των αποπληρωμών δανείων όταν η Ελλάδα χάνει τους αναπτυξιακούς στόχους.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν την πρόταση ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αμφιβάλλουν ότι αυτό θα αρκούσε για να πείσει την ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, αν το ΔΝΤ διατηρήσει τη θέση του ότι το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο.
Άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν μέχρι στιγμής αντιταχθεί στην πρόταση της Γαλλίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, αφού συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλότο, δήλωσε ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταλήξουν σε συμφωνία με τις άλλες χώρες, ενώ ανέφεραν  ότι δεν απέχουν πολύ από την επίτευξη συμφωνίας.

(Αρχική δημόσιευση 10:27, 13 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης