Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ζαμπέτας (B2 KAPITAL): Ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες και την οικονομία στην Ελλάδα η μείωση των NPLs

tags :
Ζαμπέτας (B2 KAPITAL): Ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες και την οικονομία στην Ελλάδα η μείωση των NPLs
Αναμένουμε σύντομα νέες άδειες σε εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης NPLs/NPEs από την ΤτΕ
Τα «κόκκινα» δάνεια, αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο ζήτημα στους ισολογισμούς των ελληνικών Τραπεζών, ανέφερε ο Πέτρος Ζαμπέτας, Managing Director - B2 KAPITAL στην ομιλία του στο CapitalLink.
Ο ίδιος, τόνισε ότι απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί και άμεσες λύσεις προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να απεγκλωβιστεί ώστε να μπορέσει η χώρα να μπει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
«Ήδη παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, με τις πρώτες άδειες σε εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης NPLs/NPEs να έχουν δοθεί από την ΤτΕ, ενώ αναμένουμε σύντομα και νέες άδειες» τόνισε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2017 να μειώσουν τα NPEs κατά 7,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).
«Η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των NPLs/NPEs είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας.
Όσο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά, το τραπεζικό σύστημα εμποδίζεται να παρέχει νέα κεφάλαια κίνησης, να  χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία και να προσφέρει μία «δεύτερη» ευκαιρία σε βιώσιμες εταιρίες με προοπτική που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας»

Ο κ. Ζαμπέτας, Managing Director - B2 KAPITAL, συμμετείχε επίσης με την ακόλουθη συνέντευξή του στο λεύκωμα του Συνεδρίου:

1.    Ποια είναι η B2KAPITAL και σε ποιον τομέα δραστηριοποιείται;

Η Β2KAPITAL Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. ιδρύθηκε με σκοπό να συμμετάσχει ενεργά στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά και ειδικότερα στον κλάδο της διαχείρισης και εξαγοράς ΜΕΑ (Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων ή αλλιώς NPEs & NPLs), προερχόμενων από όλο το φάσμα της  επιχειρηματικής και λιανικής τραπεζικής. Αποτελεί μέλος του ομίλου “B2 HOLDING ASA’’ που εδρεύει στο Όσλο της Νορβηγίας και του οποίου οι μετοχές  διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Όσλο.
Ο όμιλος εταιρειών “B2 HOLDING ASA” δραστηριοποιείται σε 18 ευρωπαϊκές χώρες/αγορές, στη Σκανδιναβία, την Κεντρική και τη ΝΑ Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, το ύψος των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων από τις εταιρείες του ομίλου εταιρειών “B2 HOLDING ASA’’, φτάνει συνολικά τα 5 δισ. ευρώ, ενώ η διαθέσιμη ρευστότητα για εξαγορές χαρτοφυλακίων ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 400 εκατομμυρίων  ευρώ.

2.    Τι μπορούν να προσφέρουν οι εταιρείες απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στην Ελλάδα; Ποια είναι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και τους οφειλέτες;

Η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΜΕΑ συμβάλλει ενεργά στη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας, διασφαλίζοντας έσοδα για τις τράπεζες και δίνοντας ώθηση στην υγιή επιχειρηματικότητα.
Οι τράπεζες θα πρέπει να αποκτήσουν ρευστότητα και ταυτόχρονα να επιλύσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεσματικά και με κοινωνική ευαισθησία.
Τα επενδυτικά σχέδια που θα μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να επιστρέψουμε σε βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης θα πρέπει να μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσα από το τραπεζικό μας σύστημα, γι' αυτό η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΜΕΑ είναι θέμα ζωτικής σημασίας.
Όσον αφορά τους οφειλέτες, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η ρύθμιση ή η αναδιάρθρωση ενός προβληματικού δανείου θα μπορούσε να εξελιχθεί πιο ευνοϊκά για τον οφειλέτη (ιδιώτη ή επιχείρηση), απ’ ό,τι ένα δάνειο που έχει ήδη καταχωρηθεί στις «κόκκινες» λίστες των τραπεζών.
Μετά τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου, η διαχείριση του δανείου φεύγει από την τράπεζα και περιέρχεται σε μια εταιρεία διαχείρισης η οποία προσβλέπει σε άμεσα αποτελέσματα και είναι «ανοιχτή» σε μια ενεργή διαπραγμάτευση για την είσπραξη μέρους της συνολικής οφειλής.
Μια τέτοια εξέλιξη έχει ευεργετικές συνέπειες για ένα πλήθος ιδιωτών και επιχειρήσεων οι οποίοι επιθυμούν την αναδιάρθρωση και τακτοποίηση των οφειλών τους, ώστε να απαλλαγούν από το άγχος και την πίεση που τους προκαλεί η αδυναμία εξυπηρέτησης των δόσεων ή των προγραμμάτων αποπληρωμής που έχουν συμφωνήσει με την τράπεζα.

3.    Τι φέρνει η B2KAPITAL στο τραπέζι για την Ελλάδα; Ποια η στρατηγική της εταιρείας;

Η αγορά της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων αποτελούν βασική προτεραιότητα της “B2 HOLDING ASA’’, η οποία έχει ως στόχο της να εδραιωθεί ως αξιόπιστος συστημικός παράγοντας της δευτερογενούς χρηματοπιστωτικής Αγοράς ΜΕΑ, προσφέροντας ανταγωνιστικές και καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση ΜΕΑ και την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης.
Η εταιρεία, με βάση τη διεθνή εμπειρία και την τεχνογνωσία των στελεχών της, εξυπηρετεί και διαχειρίζεται πολλαπλές κατηγορίες απαιτήσεων.
Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι πρωτίστως τα στελέχη μας, με τη συλλογική γνώση και εμπειρία που διαθέτουν, σε συνδυασμό με τις βέλτιστες πρακτικές και τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δυνατότητες του μητρικού Ομίλου, σε συμμόρφωση πάντα με το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης