Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με 3 Έλληνες υπουργούς στο Eurogroup στις 15/6 - Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην διατύπωση... για το χρέος

Με 3 Έλληνες υπουργούς στο Eurogroup στις 15/6 - Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην διατύπωση... για το χρέος
Λόγω της κρισιμότητας που έχει για την Ελλάδα το αποτέλεσμα στο Eurogroup τον ΥΠΟΙΚ Τσακαλώτο θα συνοδεύσουν ο Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  Δημήτρης Λιάκος
Με το γαλλικό σχέδιο ρύθμισης του ελληνικού χρέους υπό μάλης αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Λουξεμβούργο η ελληνική αποστολή προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup της Πέμπτης, 15 Ιουνίου 2017.
Λόγω της κρισιμότητας που έχει για την Ελλάδα το αποτέλεσμα αυτής της Συνόδου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα συνοδεύσουν στο μεγάλο Δουκάτο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  Δημήτρης Λιάκος.

 Είναι η πρώτη φορά που το Μαξίμου δίνει εντολή στον Δημήτρη Λιάκο  να πάρει μέρος σε αυτή την αποστολή και εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση ώστε να ενταθούν οι πιέσεις προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μήπως και η Αθήνα επιστρέψει με κάτι περισσότερο από αυτό της έχει παρασκηνιακά δοθεί στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.             
Ο Δημήτρης Λιάκος γνωρίζει την διαπραγμάτευση από πρώτο χέρι.
Από τότε που ήταν οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και λάμβανε μέρος σε όλες τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν στο Χίλτον.
Σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρήσει στο περιθώριο της Συνόδου να συνομιλήσει με αξιωματούχους της ευρωζώνης και πρόσωπα της επιρροής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μπορούν να συνδράμουν ώστε το Βερολίνο να άρει τις επιφυλάξεις για την γαλλική πρόταση αποπληρωμής των δανείων με βάση την ανάπτυξη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε αντιδράσει αρνητικά στην αρχή, αλλά στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι εάν τοποθετηθεί σε ένα γενικό πλαίσιο χωρίς λεπτομέρειες , δεν αποκλείεται να πει το «ναι» ο καχύποπτος και δύσπιστος  Σόϊμπλε.
Οι πιθανότητες, όμως, είναι λίγες...
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάϊσελμπλουμ αναμένεται να προτείνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ενδεχομένως την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Επίσης, στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει και φουντώνουν τα σενάρια  ότι η Κομισιόν προτίθεται να προτείνει ένα αναπτυξιακό σχέδιο στην Ελλάδα, που θα στηρίζεται στο περίφημο σχέδιο Γιούνκερ.
Κι αυτό για να γεμίσει η «βαλίτσα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην επιστροφή του προς την Αθήνα...
Ως προς τα υπόλοιπα τα δύο προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμότητα - η παράταση της έκτακτης εισφοράς των εφοπλιστών και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ - δεν θα σταθούν εμπόδιο λένε αρμόδιες πηγές ώστε να ανοίξει το δρόμος για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης που αναμένεται να υπερβεί το ποσό των 7 δισ. ευρώ και να αποπληρωθούν προηγούμενα δάνεια.
Θα προηγηθεί η περίφημη έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς την οποία θα υποβάλλουν στους «19» υπουργούς Οικονομικών.

Και αν για την δόση τα πράγματα είναι απλά, για το χρέος είναι πολύ δύσκολα.
Οι ελπίδες της κυβέρνησης έχουν επικεντρωθεί σε μία ευνοϊκή διατύπωση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η διατύπωση αυτή θα αφήνει να εννοηθεί ότι το ελληνικό αίτημα θα αντιμετωπιστεί θετικά από του χρόνου το καλοκαίρι με τη λήψη, εάν χρειαστεί, μίας σειράς ουσιαστικών μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έχει φροντίσει να κόψει από τη ρίζα κάθε ελληνική ελπίδα για καθορισμό από τώρα μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω διατύπωση ως παράθυρο για να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του Μάριο Ντράγκι να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Βέβαια, μία τέτοια απόφαση δεν θα ληφθεί αμέσως από την ΕΚΤ - ο Μάριο Ντράγκι έχει θέσει ως προϋπόθεση την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του χρέους - αλλά τουλάχιστον θα επιτρέψει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μην επιστρέψει στην Αθήνα μόνο με το τσεκ της δόσης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης