Τελευταία Νέα
Οικονομία

Le Monde: Η Ελλάδα κινδυνεύει να είναι όμηρος Γερμανίας και ΔΝΤ - Προς αποτυχία το Eurogroup

tags :
Le Monde: Η Ελλάδα κινδυνεύει να είναι όμηρος  Γερμανίας και ΔΝΤ - Προς αποτυχία το Eurogroup
Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να παίξουν ένα ωραίο επεισόδιο στον επικοινωνιακό τομέα, εάν αποφάσιζαν να υποχωρήσουν επιτέλους στο θέμα του ελληνικού χρέους
"Πέρασαν ακριβώς δύο χρόνια από την 18 Ιουνίου του 2015 οπότε η Ελλάδα και η ευρωζώνη οδηγούνταν ολοταχώς προς ένα καταστροφικό Grexit".
"Κατά το αυριανό Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν θα υπάρξει τίποτα το παρόμοια δραματικό, γιατί το Grexit δεν είναι πλέον της επικαιρότητας", αναφέρει σε σημερινή της ανάλυση η Le Monde.
"Παρ’ όλα αυτά οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να χάσουν μια ακόμα ευκαιρία για να λύσουν το ελληνικό πρόβλημα" εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους και στην επιμονή W. Schaeuble "να μην αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο το θέμα αυτό, πριν από τις γερμανικές εκλογές".
Η Ελλάδα επομένως κινδυνεύει να "είναι όμηρος της Γερμανίας και του ΔΝΤ" εκτιμά ο αρθρογράφος.
"Αυτή η χώρα όμως έχει ανάγκη από ένα θέμα: Να πάψει να είναι στα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου", υπογραμμίζεται.
Η Le Monde εκτιμά ότι από το Eurogroup της 25ης Μαΐου του 2016 οι συζητήσεις "γυρίζουν στο κενό", και αναλογίζεται κατά πόσο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών και στους εκπροσώπους του ΔΝΤ υπήρξαν ζητήματα "παρανόησης ή κακοπιστίας".
"Στο μεταξύ η ανησυχία μεγαλώνει και το ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα θα είναι ικανή να μπει στις αγορές όταν τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και εάν θα κατορθώσει να ξεφύγει από ένα τέταρτο μνημόνιο", αναρωτιέται η Le Monde .
Την Πέμπτη όμως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν "να παίξουν ένα ωραίο επεισόδιο στον επικοινωνιακό τομέα, εάν αποφάσιζαν να υποχωρήσουν επιτέλους στο θέμα του ελληνικού χρέους" καταλήγει η εφημερίδα.

Δημογραφική κρίση

Με ένα δεύτερο δημοσίευμα η Le Monde αναφέρεται στη δημογραφική κρίση από την οποία υποφέρει πλέον η Ελλάδα και που είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης.
"Η ύφεση που έπληξε τη χώρα, συνοδεύεται από μια χωρίς προηγούμενο δημογραφική κρίση: ο πληθυσμός μειώθηκε και γηράσκει, οι γυναίκες κάνουν λίγα παιδιά και οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό".
Σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, στην Ελλάδα, μια στις τέσσερις γυναίκες που έχει γεννηθεί μετά τη δεκαετία του 1970, δεν έχει παιδί.
Ο ελληνικός πληθυσμός πέρασε από 11,1 εκατομμύρια το 2011 στα 10,8 το 2016.
Το δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στις οικονομικές δυσκολίες των ζευγαριών, στους χαμηλούς μισθούς, και στο γενικό κλίμα απαισιοδοξίας που κυριαρχεί στη χώρα.
"Μια άλλη μάστιγα για τη χώρα είναι η φυγή στο εξωτερικό μιας ολόκληρης γενιάς ατόμων κάτω των 40 ετών, σε αναπαραγωγική ηλικία.
Η δημογραφική κρίση δεν επιτρέπει τίποτα το ευοίωνο για την οικονομία μιας ήδη εξουθενωμένης χώρας" καταλήγει η Le Monde.



(Αρχική δημοσίευση 11:34, 14 Ιουνίου 2017) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης