Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γιατί η Ελλάδα απέτυχε σε χρέος και QE - Γερμανοί και ΔΝΤ δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα

Γιατί η Ελλάδα απέτυχε σε χρέος και QE - Γερμανοί και ΔΝΤ δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα
Το Μαξίμου ακολούθησε την προσφιλή τακτική του, καλλιεργώντας υπερβολικές προσδοκίες εδώ και 15 μήνες, αν και ήταν σαφές ότι ο Schaeuble δεν σκοπεύει να υποχωρήσει
Σε παταγώδη αποτυχία οδηγείται το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με το ελληνικό ζήτημα να κινδυνεύει με παραπομπή στη συνεδρίαση της 10ης Ιουλίου 2017.
Μετά τις υπερβολικές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από στελέχη της κυβέρνησης αλλά και από τον ίδιο των πρωθυπουργό, με δηλώσεις περί γραβάτας και συνολικής λύσης, η Ελλάδα οδηγείται σε οριστικό ναυάγιο όσον αφορά το χρέος και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Το Μέγαρο Μαξίμου αγνόησε τις προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος είχε τονίσει ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε μια χειρότερη συμφωνία.
Το Μαξίμου ακολούθησε την προσφιλή τακτική του, καλλιεργώντας υπερβολικές προσδοκίες εδώ και 15 μήνες, αν και ήταν σαφές ότι ο υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble δεν σκοπεύει να υποχωρήσει ούτε χιλιοστό από την πάγια θέση του για το ελληνικό χρέος.
Πεποίθηση του Βερολίνου, στο άρμα του οποίου έχει δεθεί πλέον και το ΔΝΤ, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους για αυτό παραπέμπει τη συζήτηση μετά τη λήξη του προγράμματος.
Schaeuble και ΔΝΤ άλλωστε δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επιβραβεύσουν την Ελλάδα, μετά από 15 μήνες καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε νέα επώδυνα μέτρα, με την προσδοκία μιας συνολικής λύσης, ωστόσο ηττήθηκε παταγωδώς.
Οι προσπάθειες για μια γαλλική πρωτοβουλία με φόντο την πρόταση Macron για σύνδεση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη, έπεσαν επίσης στο κενό, καθώς αυτή η προοπτική έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από τον Schaeuble.
O Αλέξης Τσίπρας, αντιμέτωπος με το ναυάγιο στο Eugoroup, ετοιμάζεται να παίξει για άλλη μια φορά το χαρτί της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα σε πολιτικό επίπεδο.
Άλλωστε η καγκελάριος Angela Merkel έχει καταστήσει σαφές στις μεταξύ τους επικοινωνίες, ότι τις αποφάσεις θα τις λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup.
Γιατί όμως μετά από 15 μήνες διαπραγμάτευσης, υποχωρήσεων και σκληρών μέτρων, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν;
Η λέξη κλειδί είναι η «εμπιστοσύνη».
Πέραν των πολιτικών σκοπιμοτήτων εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, που είναι ο προφανής λόγος για την άρνηση Schaeuble να συζητήσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, είναι σαφές ότι Γερμανία και ΔΝΤ δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση.
Με κάθε ευκαιρία το προηγούμενο διάστημα, οι δανειστές καλούν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει «κτήμα» της το μνημόνιο και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν επιθυμεί να βγει κάποια στιγμή από την επιτροπεία.
Παρά τα σκληρά μέτρα που έχει ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Schaeuble και ΔΝΤ δεν έχουν πειστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Το έλλειμμα εμπιστοσύνης διευρύνθηκε μετά τις μονομερείς εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2016.
Τότε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε προειδοποιήσει ότι η κίνηση αυτή θα καθυστερήσει τα μέτρα για το χρέος.
Λύση για το χρέος δεν διαφαίνεται πριν τον Αύγουστο του 2018, εξέλιξη η οποία σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χάσει οριστικά και το τρένο του QE αλλά και την έξοδο στις αγορές, με το μεγάλο ερώτημα να είναι πλέον ποια θα είναι η μορφή χρηματοδότησης μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης