Τελευταία Νέα
Οικονομία

Euroactiv: Η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την κατάχρηση των κουπονιών από τους εργοδότες

tags :
Euroactiv: Η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την κατάχρηση των κουπονιών από τους εργοδότες
Περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, λαμβάνουν μέχρι και το 25% του μισθού τους μέσω κουπονιών
Η αυξανόμενη τάση της διανομής κουπονιών στους εργαζομένους για την αποφυγή των φόρων έχει προκαλέσει ανησυχίες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πρωτοφανή επίπεδα φοροδιαφυγής στη χώρα.
Η κυβέρνηση λέει ότι τα δελτία επιτρέπονται μόνο ως πρόσθετο όφελος για τους εργαζομένους και όχι ως μέρος του φορολογητέου μισθού.
Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, λαμβάνουν μέχρι και το 25% του μισθού τους μέσω κουπονιών, τα οποία χρησιμοποιούν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν τρόφιμα.
Το συνολικό ποσό, σύμφωνα με τις εκθέσεις, φτάνει τα 300 εκατ. ετησίως.
Μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό, τα κουπόνια είναι αφορολόγητα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης απαλλάσσονται από τις εργοδοτικές εισφορές εργοδότη.
Μια πηγή στο ελληνικό υπουργείο Εργασίας ανέφερε στο EURACTIV.com ότι η αντικατάσταση οποιουδήποτε μέρους του νόμιμου μισθού των υπαλλήλων με κουπόνια είναι παράνομη.
"Τα κουπόνια επιτρέπονται μόνο ως πρόσθετο όφελος και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον μισθό που έχει καθοριστεί νομικά", ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι όλες οι καταγγελίες που υποβάλλονται στην Επιθεώρηση Εργασίας διερευνούνται.
Από τον Ιούνιο, οι εταιρείες υποχρεούνται να πληρώνουν τους μισθούς μόνο σε τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να σταματήσουν την πρακτική της αποφυγής πληρωμής των μισθών συνολικά ή να πληρώνουν έναντι .
"Η Επιθεώρηση Εργασίας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Υπηρεσία Οικονομικής και Εγκληματικότητας της Ελλάδας (SDOE), την οικονομική αστυνομία και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων για την αντιμετώπιση όλων των μορφών παραβίασης της αγοράς εργασίας και του συντονισμού των ελεγκτικών εργασιών τους" .

Τι είναι τα κουπόνια;

Τα κουπόνια είναι εταιρείες κουπονιών που διανέμουν στους υπαλλήλους τους για να βελτιώσουν την εργασία, την υγεία και την ασφάλεια υποστηρίζοντας σωστή διατροφή.
Το σκεπτικό πίσω από τα κουπόνια είναι ότι η παροχή τους θα βελτιώσει την ικανοποίηση και θα ενισχύσει τα επίπεδα παραγωγικότητας βελτιώνοντας παράλληλα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.
Για την κυβέρνηση, η σωστή χρήση των κουπονιών θα πρέπει επίσης να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα φορολογικά έσοδα.
Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε αναταραχή μετά από 7 χρόνια ύφεσης και λιτότητας για την οικονομία.
Υπάρχουν περιπτώσεις εργοδοτών που έχουν επωφεληθεί από τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις για να επιβάλλουν ασυνήθεις συνθήκες εργασίας.
Ερωτηθείσα από την EURACTIV, ένας υπάλληλος της Επιτροπής δήλωσε εν συντομία: "Εάν χρησιμοποιούνται σωστά, τα δελτία μπορούν να είναι χρήσιμα."
Ο Χάρης Θεοχάρης, ανεξάρτητος βουλευτής, δήλωσε στο EURACTIV ότι μεμονωμένες περιπτώσεις κατάχρησης των κουπονιών δεν πρέπει να υπονομεύουν την προστιθέμενη αξία τους στους εργαζόμενους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης