Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Οκτώ κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τη συμφωνία της Ελλάδας

tags :
Bloomberg: Οκτώ κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τη συμφωνία της Ελλάδας
Ένα τέταρτο πρόγραμμα παραμένει ακόμη επί χάρτου, κάτι που μπορεί να εντείνει τις πιέσεις στην Ελλάδα. Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα επεισόδια το 2018!
"Μετά από μήνες επίπονης προσπάθειες, οι πιστωτές της Ελλάδας εκταμιεύουν τελικά τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ και δεσμεύονται για μια ελάφρυνση χρέους αν χρειαστεί", γράφει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg.
"Έτσι, μπαίνει τέλος στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο.
Την ίδια ώρα όμως, τουλάχιστον δύο γενιά Ελλήνων καταδικάζονται σε αυστηρά μέτρα λιτότητας, προκειμένου η χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της", συμπληρώνει το πρακτορείο.
Οι επενδυτές πάντως χαιρέτησαν τις εξελίξεις μετά το χθεσινό Eurogroup, και το Bloomberg απαντάει στα 8 πιο κρίσιμα ερωτήματα της επόμενης ημέρας.

1. Τί είναι διαφορετικό αυτή τη φορά;
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο θα καλύψει το 15% του ΑΕΠ όσον αφορά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, και το 20% στη συνέχεια, ενώ επεκτείνει τις ωριμάνσεις αποπληρωμής των δανείων διάσωσης ως και 15 έτη.
Η Ελλάδα, βέβαια, συμφώνησε σε επιπλέον μέτρα λιτότητας στο 2% του ΑΕΠ -και πέρα από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής το 2018.

2. Τί σημαίνει αυτό για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;
Η απόφαση δίνει λίγο χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα να αναπνεύσει τουλάχιστον για έξι μήνες -σύμφωνα με τον Νίκο Μαραζίδη, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο ΠαΜακ. Το πολυετές δημοσιονομικό δράμα των Ελλήνων από την άλλη τους έχει καταστήσει λιγότερο... ευαίσθητους μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις, έτσι δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες διαφορές στις δημοσκοπήσεις.

3. Οι αγορές ενέκριναν την απόφαση;
Τα ελληνικά ομόλογα ενισχύθηκαν σήμερα. Η απόδοση του διετούς υποχώρησε κατά 0,21% στο 4,77%. ΑΥτό είναι σημαντικό γιατί η χώρα ελπίζει πως η επενδυτική εμπιστοσύνη θα ανακάμψει και θα μπορέσει να βγει στις αγορές τους επόμενους μήνες.

4. Είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο;
Αυτό ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο.
Παρ' όλο που η συμφωνία επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης, αυτό δεν ήταν αρκετό για να πείσει το ΔΝΤ να δώσει χρληματα στη χώρα -τουλάχιστον όχι μέχρι να λάβει διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους για το πώς το χρέος της χώρας θα καταστεί βιώσιμο.

5. Μπορεί τώρα η Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;
Το πιθανότερο όχι. Χωρίς τη συμφωνία του ΔΝΤ ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο, η χώρα δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στο QE -κάτι που συνιστά υπόσχεση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

6. Θα μπορέσει η Ελλάδα να πουλήσει ομόλογα ξανά;
Ίσως. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βασίζεται στο QE της ΕΚΤ, δεδομένου ότι δεν ήταν ποτέ σίγουρο. Ωστόσο οι επενδυτές έχουν ενισχύσει τη ρευστότητα της χώρας τελευταία.

7. Συμφώνησε η Ελλάδα σε περαιτέρω περιορισμό των δαπανών;
Ναι, αφού θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2% από το 2023 ως το 2060. Τριαντά επτά χρόνια είναι πολύς καιρός για τέτοιους στόχους.

8. Ήρθε το τέλος της ελληνικής κρίσης;
Η συμφωνία δίνει στην Ελλάδα αρκετή ρευστότητα μέχρι το 2018 και χτίζει ένα μαξιλάρι που θα τη βοηθήσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι τελείωσε το δράμα της Ελλάδα, αλλά δεδομένου ότι όλα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν μετατεθεί για του χρόνου, ίσως να μη μπορέσει η χώρα να βασιστεί εξολοκλήρου στις αγορές για τις ανάγκες της το επόμενο έτος.
Ένα τέταρτο πρόγραμμα παραμένει ακόμη επί χάρτου, κάτι που μπορεί να εντείνει τις πιέσεις στην Ελλάδα. Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα επεισόδια το 2018!.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης