Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα γενιά αυθαιρέτων, με τη βούλα του νομοθέτη - Τι πρέπει να αλλάξει για τις κατασκευές μέχρι 1.000 τ.μ.

Νέα γενιά αυθαιρέτων, με τη βούλα του νομοθέτη - Τι πρέπει να αλλάξει για τις κατασκευές μέχρι 1.000 τ.μ.
Ο νομοθέτης καθιστά στην ουσία πολεοδόμο το μηχανικό και του επιτρέπει για ακίνητα μέχρι 1.000 τ.μ. να έχει την απόλυτη ευθύνη
Ο νομοθέτης από αμέλεια ή από σκοπιμότητα, δηλαδή το υπουργείο Περιβάλλοντος με τη προώθηση νομοσχέδιου στη Βουλή που περιλαμβάνει νέα διατάξεις για το δομημένο περιβάλλον προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στις αυθαίρετες κατασκευές, αλλά δεν θα τις αποφύγει όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς.
Η επιστημονική ομάδα σύνταξής του νομοσχέδιου επέλεξε να δώσει πλήρη ελευθερία στους μηχανικούς αλλά και ευθύνες έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης της αρχικής άδειας κατασκευής ενός ακινήτου.
Ο νομοθέτης καθιστά στην ουσία πολεοδόμο το μηχανικό και του επιτρέπει για ακίνητα μέχρι 1.000 τ.μ. να έχει την απόλυτη ευθύνη.
Δηλαδή, θα καταθέσει σχέδια του ακινήτου ηλεκτρονικά στην αρμόδια πολεοδομία και με την υποβολή όλων των εγγράφων θα αποτελεί και επίσημα την άδεια για την ανέγερση του ακινήτου.
Έμπειροί μηχανικοί που ξέρουν από πρώτο χέρι ότι η υψηλή ανεργία στο κλάδο και η ανάγκη για επιβίωση μπορεί η νέα νομοθεσία να δημιουργήσει ακίνητα αυθαίρετα, καθώς θα πρόκειται για παραβάσεις που δεν θα είναι ευδιάκριτες με την πρώτη ματιά. Ο μηχανικός που θα αναλάβει να κατασκευάσει ένα ακίνητο 1.000 τ.μ. θα αξιοποιήσει τις διατάξεις του γενικού οικοδομικού μηχανισμού που επιτρέπει να αυξήσει το συντελεστή δόμησης όταν μειώσει το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου. Παράδειγμα με συντελεστή κάλυψης οικοπέδου στο 40% θα έχει συντελεστή δόμησης στο 1%.
Στο ενδεχόμενο να μειωθεί στο 30% η κάλυψη του οικοπέδου θα αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης.
Να σημειωθεί ότι όλη η Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες και οι κατασκευές παίρνουν την τελική έγκριση από την Πολεοδομία όταν όμως έχουν τηρηθεί τυχόν Βασιλικά ή Προεδρικά Διατάγματα που έχουν εκδοθεί για την περιοχή.
Ο μηχανικός μπορεί από σκοπιμότητα ή από αμέλεια να καταθέσει ένα οικοδομικό σχέδιο ενώ θα έχει παραβλέψει τη νομοθεσία για να κατασκευάσει ένα ακίνητο με βάση τις επιθυμίες του εντολέα του.
Έτσι, μπορεί να «γεννηθούν» αυθαίρετα κτίσματα διότι ο έλεγχος της πολεοδομίας θα γίνει εκ των υστέρων και στο ενδεχόμενο το κτίριο να παρουσιάζει παραβάσεις θα χαρακτηρισθεί αυθαίρετο και θα πρέπει να κατεδαφισθεί.
Για να αποτραπούν φαινόμενα αυθαιρεσίες, ο νομοθέτης θα πρέπει να εγκρίνει τα βασικά σημεία του ακινήτου έτσι ώστε να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις και κυρίως να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο το ακίνητο να χαρακτηρισθεί αυθαίρετο από τον έλεγχο που θα κάνει εκ των υστέρων η αρμόδια πολεοδομία.
Έμπειρος μηχανικός υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο και οι υπηρεσίες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να δίνουν το πράσινο φως για να αποφευχθούν τυχόν αυθαιρεσίες έτσι ώστε να προστατευθεί και ο ιδιώτης επενδυτής από παράλειψη του μηχανικού.
Το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται στην τελική ευθεία για να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης