Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεκινά η λοταρία για τις αποδείξεις – 1.000 ευρώ θα κερδίζουν οι τυχεροί φορολογούμενοι, θα συμψηφίζεται με χρέη

tags :
Ξεκινά η λοταρία για τις αποδείξεις – 1.000 ευρώ θα κερδίζουν οι τυχεροί φορολογούμενοι, θα συμψηφίζεται με χρέη
Σε περίπτωση δε που ο νικητής είναι ταυτόχρονα και οφειλέτης και με δεδομένο ότι η διάταξη για τη λοταρία δεν προβλέπει ρητώς ότι το έπαθλο είναι ακατάσχετο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ποσό των 1000 ευρώ  θα συμψηφίζεται με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές
Σε εφαρμογή θέτει η κυβέρνηση την περίφημη λοταρία των αποδείξεων και τις κληρώσεις μετρητών οι οποίες θα γίνονται με βάση τις μηνιαίες συναλλαγές μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.
Το έπαθλο θα είναι 1.000 ευρώ για 1.000 τυχερούς το μήνα, έτσι ώστε να καλύπτεται το ετήσιο κονδύλι των 12 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο. Βέβαια υπήρχαν εισηγήσεις και για μικρότερα ποσά, όπως π.χ. 500 ευρώ, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των τυχερών φορολογουμένων  πλην όμως μετά από σύσκεψη που έλαβε ώρα στο υπουργείο Οικονομικών κρίθηκε ως αδύναμο το εν λόγω κίνητρο για το «κυνήγι» της  φορολογικής απόδειξης.
Σημειώνεται ότι τα έπαθλα αυτά θα πιστώνονται στους λογαριασμούς των φορολογούμενων, όπως είναι δηλωμένοι στο Taxis.
Οι αρχικές σκέψεις ήταν να γίνονται οι κληρώσεις ακόμα κι επί τόπου, την ώρα της συναλλαγής και οι τυχεροί θα κέρδιζαν την αξία της αγοράς στο πολλαπλάσιο (μάλλον 3πλάσιο) με ένα συγκεκριμένο πλαφόν.
Το έπαθλο δεν θα ήταν, όμως, μετρητά αλλά πόντοι, που θα πιστώνονταν στις κάρτες των φορολογούμενων και θα μπορούσαν να τους εξαργυρώσουν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, για οποιαδήποτε άλλη αγορά. Το σχέδιο «πάγωσε» λόγω τεχνικών προβλημάτων αλλά και ενστάσεων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, για τον αυξημένο ρόλο των τραπεζών, με την επίκληση των προσωπικών δεδομένων.
Σε περίπτωση δε που ο νικητής είναι ταυτόχρονα και οφειλέτης και με δεδομένο ότι η διάταξη για τη λοταρία δεν προβλέπει ρητώς ότι το έπαθλο είναι ακατάσχετο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ποσό των 1000 ευρώ  θα συμψηφίζεται με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές του φορολογούμενου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης