Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): H Ελλάδα δεν έχει σοβαρό πρόβλημα χρέους για τα επόμενα 5 χρόνια - Οι DSA SSM και ΔΝΤ το 2018

Regling (ESM): H Ελλάδα δεν έχει σοβαρό πρόβλημα χρέους για τα επόμενα 5 χρόνια - Οι DSA SSM και ΔΝΤ το 2018
Οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν μετά τις αναλύσεις βιωσιμότητας
Την άποψη ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν πολύ χρόνο μπροστά τους για να αποφασίσουν σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling σε συνέντευξη του στο CNBC τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη μια γενναία ελάφρυνση χρέους το 2012.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν υποτιμά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα.
«Πιθανότατα θα προχωρήσουμε στην εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου» είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προηγηθούν οι τυπικές διαδικασίες.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι αν και η απόφαση του Eurogroup ήταν ένα σημαντικό γεγονός, ωστόσο δεν αποτέλεσε έκπληξη, αντιθέτως καθυστέρησε λίγο.
Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους «έχουμε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο για να προχωρήσουμε και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκαθάρισαν ήδη από πέρυσι (2016) το πως σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους».

Η διαφωνία με το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, ο Regling αναφέρθηκε και στη διαφωνία που υπάρχει με το ΔΝΤ, που θα ήθελε να δει αποφάσεις για το χρέος νωρίτερα «αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν γι' αυτό, ξεκαθάρισαν ένα χρόνο πριν τι θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Θα το εξετάσουν, θα κάνουμε μια ανάλυση βιωσιμότητας, το ΔΝΤ θα κάνει ανάλυση βιωσιμότητας σε εκείνο το σημείο και μετά θα ξέρουμε καλύτερα πόση περαιτέρω βοήθεια χρειάζεται η Ελλάδα.
Διότι κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει ότι η Ελλάδα στο παρελθόν έχει ήδη λάβει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους (σσ. το 2012)».
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μικρά προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους, ενώ δεν θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Σε όρους ελληνικού ΑΕΠ, τα προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους από τον προϋπολογισμό είναι μικρότερα από ό,τι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και χαμηλότερα ακόμα και από των ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μακροπρόθεσμα υπάρχουν κάποιες αποπληρωμές που πρέπει να γίνουν, «αλλά αυτός είναι ο λόγος που δεν βιαζόμαστε.
«Έχουμε πολύ μεγάλη χρονικά περιθώρια, πολύ αβεβαιότητα, έτσι είναι καλό να περιμένουμε λίγο και να δούμε πως θα πάει η οικονομία» δήλωσε στο CNBC ο κ. Regling.

Υπάρχει πολύ αβεβαιότητα 

Εν τω μεταξύ ερωτηθείς εάν οι απόφασεις του Eurogroup είναι αρκετές για να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία ενόψει των γερμανικών εκλογών, ο Regling απάντησε «κι εγώ δεν θέλω να δω την Ελλάδα να χρεοκοπεί μετά τις γερμανικές εκλογές».
Ωστόσο, τόνισε ότι πολλοί το βλέπουν έτσι, αλλά έχει να κάνει περισσότερο με το τι έχει γίνει ήδη στο μέτωπο του χρέους, «πολλά περισσότερα από ότι έχουν συνειδητοποιήσει κάποιοι».
Είμαστε πλέον αντιμέτωποι με μια 30ετή περίοδο, που είναι πολύ μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι καλείται να εξετάσει κανείς όταν έχει να αντιμετωπίσει κρατικά χρέη.
«Ως εκ τούτου,υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν έχει νόημα να τα αποφασίσουμε όλα τώρα, όπως κάποιοι ήθελαν, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρέους αυτή τη στιγμή.
Έτσι, από την οικονομική πλευρά έχει νόημα να περιμένουμε και να κάνουμε αυτά τα βήματα στο μέλλον» κατέληξε ο επικεφαλής του ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης