Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία του Eurogroup για Ελλάδα δεν θα λειτουργήσει

Bloomberg: Όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία του Eurogroup για Ελλάδα δεν θα λειτουργήσει
Αυτό το παρατεταμένο παιχνίδι «επέκτασης και προσποίησης» δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα κανενός
«Το μη σοβαρό σχέδιο της Ευρώπης για την Ελλάδα».
Αυτός είναι ο τίτλος του editorial του Bloomberg όπου αναλύεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup.
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της ευρωζώνης είναι business as usual, κι αυτό δεν είναι καλό.
Αυτό το παρατεταμένο παιχνίδι ''επέκτασης και προσποίησης'' δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα κανενός: όχι αυτά της ελληνικής κυβέρνησης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή, πάνω απ' όλα, του λαού της Ελλάδας» αναφέρεται στο άρθρο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκλείδωσαν τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στην Αθήνα να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον επόμενο μήνα (Ιούλιος του 2017).
Παρ' όλα αυτά όμως δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το πως το χρέος της Ελλάδας θα τεθεί υπό έλεγχο.
«Το ΔΝΤ είχε επιμείνει στο παρελθόν ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί τώρα.
Είχε δίκιο και θα έπρεπε να είχε επιμείνει σε αυτή τη θέση.
Η νέα συμφωνία δεν αναγνωρίζει αυτό που όλοι γνωρίζουν: ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο υπό τους τρέχοντες όρους» σχολιάζει το Bloomberg.
Σε μια προσπάθεια να προσποιηθούν το αντίθετο, η Αθήνα υποσχέθηκε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% έως το 2022 και στη συνέχεια «πάνω αλλά κοντά στο 2% έως το 2060.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία πέτυχε καλύτερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι (2016), «αλλά η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει αυτό τον βαθμό ελέγχου των δημοσιονομικών για τα επόμενα 40 χρόνια είναι γελοία».
Για παράδειγμα, σε κατά κάποιο τρόπο κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών, μπορεί να υπάρξει ακόμα μία ύφεση, καθώς περίεργα πράγματα έχουν συμβεί.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ευρωζώνη έχει στηρίξει την Ελλάδα, παρέχοντας της τρία πακέτα διάσωσης, συνολικού ύψους 326 δισ. ευρώ, γενναιόδωρες περιόδους χάριτος για επίσημα δάνεια, επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου.
Ως αποτέλεσμα, οι αποπληρωμές του χρέους της Ελλάδας είναι προς το παρόν αρκετά διαχειρίσιμες.
«Αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει.
Οι περίοδοι χάριτος τελειώνουν.
Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, οι αποπληρωμές του χρέους της Ελλάδας θα αυξηθούν επίσης.
Τα διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι πιστωτές θα πιέσουν την οικονομία τόσο πολύ ώστε θα αυτοκαταστραφούν ακόμη και σε στενούς δημοσιονομικούς όρους.
Όλα αυτά είναι απόλυτα κατανοητό.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία, η οποία προσφέρει ελάφρυνση του χρέους σε αντάλλαγμα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Ίσως η ΕΕ να είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε αυτό το επόμενο έτος, όταν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Αλλά δεν υπήρχε κάποιος καλός λόγος να μην το προτείνει τώρα» σχολιάζει το Bloomberg.

(Αρχική δημοσίευση 10:36, 21 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης