Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ισχυρή η ζήτηση για το 7ετές ομόλογο της Κύπρου - Οι Βρετανοί κάλυψαν το 35%

Ισχυρή η ζήτηση για το 7ετές ομόλογο της Κύπρου - Οι Βρετανοί κάλυψαν το 35%
Οι επενδυτές από την Κύπρο κάλυψαν το 19,5% της έκδοσης, από την Ιταλία το 15,5% και από άλλες χώρες της ΕΕ το 13,5%
Ισχυρή ήταν η ζήτηση για το 7ετές ομόλογο της Κύπρου, με τους Βρετανούς επενδυτές να καλύπτουν το 35% της έκδοσης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, παρατηρήθηκε υψηλή διεθνής ζήτηση κατά τη χθεσινή έκδοση με τους επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελούν το 35% της τελικής κατανομής.
Οι επενδυτές από την Κύπρο κάλυψαν το 19,5% της έκδοσης, από την Ιταλία το 15,5% και από άλλες χώρες της ΕΕ το 13,5%.
Ποσοστό 9,7% της τελικής κατανομής ήταν επενδυτές από τη Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία και 5,5% από υπεράκτιες των ΗΠΑ.
Οι τράπεζες και ιδιωτικές τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος της τελικής κατανομής, με ποσοστιαία συμμετοχή 35% και 33% αντίστοιχα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε χθες νέο 7-ετές ομόλογο αναφοράς με τη μέθοδο της κοινοπραξίας ύψους €850 εκ., σταθερού επιτοκίου, με ημερομηνία λήξης στις 27 Ιουνίου 2024.
Το ονομαστικό επιτόκιο και η απόδοση έχουν καθοριστεί στο 2,75% και 2,80% αντίστοιχα και η τιμή πώλησης στο 99,686%.
 Οι τράπεζες Citi, Goldman Sachs International και HSBC ενήργησαν από κοινού ως ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης.
Σημειώνεται ότι ο αντικειμενικός σκοπός της έκδοσης ευθυγραμμίζεται με την υφιστάμενη Στρατηγική Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω επέκταση της καμπύλης επιτοκίων, τη διαχείριση του κινδύνου αναχρηματοδότησης μέσω της εξομάλυνσης του χρονοδιαγράμματος λήξεως χρέους, τη βελτίωση των σχέσεων με το επενδυτικό κοινό και την επέκταση της επενδυτικής βάσης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία εκμεταλλευόμενη τις σταθερές συνθήκες στις αγορές και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους Οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS και S &P’s, προχώρησε στην έκδοση νέου 7-ετούς ομολόγου αναφοράς με ημερομηνία λήξης την 27ην Ιουνίου 2024 σε συνδυασμό με προσφορά για ανταλλαγή των ομολόγων αναφοράς που λήγουν τον Ιούνιο του 2019 (επιτόκιο 4,75%), το Φεβρουάριο του 2020 (επιτόκιο 4,625%) και τον Μάιο του 2020 (επιτόκιο 6,50%).
«Ο σκοπός της προσφερόμενης επιλογής για ανταλλαγή ομολόγων σε συνδυασμό με τη νέα έκδοση ήταν να δοθεί στους επενδυτές σε υφιστάμενα ομόλογα που λήγουν το 2019 και 2020, η ευκαιρία να ανταλλάξουν μέρος ή όλα τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους με νέα 7-ετή ομόλογα, βοηθώντας έτσι στην επέκταση της καμπύλης επιτοκίων δευτερογενούς αγοράς της Δημοκρατίας και μειώνοντας ταυτόχρονα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Δημοκρατίας κατά τα έτη 2019 και 2020», αναφέρεται.
Της έκδοσης προηγήθηκε μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Ζυρίχη, Μόναχο και ΗΠΑ.
Ενόψει της θετικής ανταπόκρισης που λήφθηκε από τους επενδυτές, ο εκδότης επέλεξε τη λήξη χρέους των 7 ετών.
Η έκδοση του νέου ομολόγου αναφοράς διάρκειας 7 ετών ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 15:10 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, με αρχική κατευθυντηρία γραμμή απόδοσης στο επίπεδο 3,00% ώστε να δοθεί χρόνος στους επενδυτές να μελετήσουν τη συναλλαγή πριν την αναμενόμενη εκτέλεση της κατά την επόμενη μέρα.
Οι ανάδοχοι άρχισαν να λαμβάνουν ενδείξεις έντονου ενδιαφέροντος από τους επενδυτές για την προσφορά ανταλλαγής και την νέα έκδοση κατά τη διάρκεια του απογεύματος ύψους πέραν των €1,9 δισ.
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε επίσημα την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 στις 9:15 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, με αναθεωρημένη κατευθυντήρια γραμμή απόδοσης στο επίπεδο 2,90%.
Η ζήτηση από τους επενδυτές συνέχισε να μεγαλώνει κατά τη διάρκεια του πρωινού με μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, επιτρέποντας στον εκδότη να μειώσει περαιτέρω την κατευθυντήρια γραμμή απόδοσης κατά 10 μονάδες βάσης στο επίπεδο 2,80%, ανακοινώνοντας έτσι το κλείσιμο των βιβλίων για νέους λογαριασμούς έκδοσης και λογαριασμούς ανταλλαγής στις 11:30 και 12:25 ώρα Κεντρικής Ευρώπης αντίστοιχα.
Η συνδυασμένη ζήτηση από τους επενδυτές ανήλθε στα €4,2 δισ., κάτι το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο του 2014.
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την προσφορά ανταλλαγής, επέτρεψε στη Δημοκρατία να καθορίσει το ποσό της νέας έκδοσης και την τιμή σε πραγματικό χρόνο έναντι της προσφοράς ανταλλαγής και της νέας έκδοσης. Ποσό ύψους €560 εκ. από τη νέα έκδοση ανταλλάχθηκε με υφιστάμενα ομόλογα που λήγουν τον Ιούνιο του 2019, τον Φεβρουάριο του 2020 και τον Μάιο του 2020, επιτρέποντας την έκδοση ποσού ύψους €850 εκ. και την επέκταση της καμπύλης επιτοκίων.
Η συναλλαγή τιμολογήθηκε στις 17:20 ώρα Κεντρικής Ευρώπης με τιμή μετρητών 99,686% και απόδοση επαναγοράς 2,80%, προσφέροντας έτσι 5 μονάδες βάσης πάνω από την καμπύλη επιτοκίων της δευτερογενούς αγοράς.
«Η επιτυχία της έκδοσης αντικατοπτρίζει τη ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην οικονομική ανάκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας», τονίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης