Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εύσημα Lagarde για την Ελλάδα στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Εύσημα Lagarde για την Ελλάδα στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής
Βοηθήσαμε την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος να ενισχύσει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού της τομέα
Το παράδειγμα της Ελλάδας στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής, ανέφερε σε ομιλία της στη Βαλένθια η διευθύντρια του ΔΝΤ με θέμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματις μάυρου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Στην ομιλία της η κ. Lagarde τόνισε την ιδιαίετερη σημασία που έχει η συνεργασία του ΔΝΤ με τον οργανισμό Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force [on Money Laundering] [FATF]).
Όπως τόνισε η κ. Lagarde και "οι δύο Οργανισμοί είναι βαθιά αφοσιωμένοι στη στήριξη των χωρών για την οικοδόμηση αμυντικών μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω των προτύπων καταπολέμησης της τρομοκρατίας".
Συνεχίζοντας η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να ενταθεί ο αγώνας μας κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Σύντομα θα εκδώσουμε νέα ανάλυση που δείχνει πώς η συστηματική διαφθορά μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα μιας χώρας να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.
Η μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή αποτελεί βασικό παράγοντα, επειδή συνήθως σημαίνει χαμηλότερα κυβερνητικά έσοδα, υψηλότερο δημόσιο χρέος και λιγότερες επενδύσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα, διότι οι πλέον ευάλωτοι επηρεάζονται περισσότερο από την απότομη πτώση των κοινωνικών δαπανών.
Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει  πολιτική αναταραχή και οικονομική αστάθεια.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (Anti-money laundering [AML])/ και την Καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (Combating the Financing of Terrorism [CFT]) για να βοηθήσουμε στη διάλυση αυτού του φαύλου κύκλου".
Σε αυτό το σημείο της ομιλίας της η κ. Lagarde έκανε ειδική αναφορά για την Ελλάδα αναφέροντας ότι "ένα καλό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, όπου η ενίσχυση του πλαισίου καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) διευκόλυνε την κατάσχεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εσόδων από φορολογικά "εγκλήματα".
Βοηθήσαμε την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος να ενισχύσει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού της τομέα, γεγονός που οδήγησε σε απότομη αύξηση της αναφοράς οικονομικών εγκλημάτων.
Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι κατασχέσεις που κάνει η εφορία σε συνεργασία με τις τράπεζες το οποίο συνέβαλλε στο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από τη φοροδιαδυγή".
Χαρακτηριστικά η κ. Lagarde ανέφερε ότι λόγω της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου η Ελλάδα κατάφερε να δεσμεύσει κεφάλαια άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του 2012 και του 2014.
Η μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών παρέπεμψε περισσότερες από 400 υποθέσεις στο γραφείο του εισαγγελέα και περισσότερες από 2.500 περιπτώσεις στις φορολογικές αρχές.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης