Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η οικονομική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες; - Στην περίπτωση της Ελλάδας όχι…

Η οικονομική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες; - Στην περίπτωση της Ελλάδας όχι…
Άρθρο τoυ οικονομολόγου Σαράντου Λέκκα, στο bankingnews.gr… 
Από πολλές πλευρές ακούγεται το σλόγκαν ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες.
Μέχρι σήμερα οι απλοί πολίτες δεν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και όταν επαναλαμβάνεται το συγκεκριμένο σλόγκαν απλά μειδιάζουν.
Θετικές ευκαιρίες μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί, ίσως παρουσιαστούν αργότερα όταν η οικονομία ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής απασχόλησης και επενδύσεων.
Σήμερα όμως δεν υπάρχουν.
Αρνητικές ευκαιρίες όμως υπάρχουν και καθημερινά καταγράφονται.
Ευκαιρίες όμως για το τμήμα εκείνο του επιχειρηματικού κόσμου που νομίζει ότι η κρίση θα μετατρέψει την χώρα σε αφρικανική μπανανία.
Είναι εκείνοι που δεν έχουν κατανοήσει ότι με αντίστοιχες συμπεριφορές φτάσαμε στα σημερινά χάλια.
Νομίζουν ότι με την συνολική ανεργία προς το 30% και με την ανεργία των νέων στο 60% θα μετατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις σε σκλαβοπάζαρα.
Εκμεταλλευόμενοι την αγωνία αλλά και την ανάγκη των νέων κυρίως ανθρώπων για εργασία αδιαφορούν για τους κανόνες της αμοιβής, της ασφάλισης, των υπερωριών, της υγιεινής και γενικότερα της αξιοπρέπειας του εργαζομένου.
Καλοκαιρινές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για παράδειγμα νομίζουν ότι μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους μέρα –νύχτα χωρίς να τους πληρώνουν, χωρίς να τους αναφέρουν το ακριβές αντίτιμο της εργασίας τους και γενικότερα χωρίς να θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια.
Το ευτράπελο όμως δεν είναι οι συμπεριφορές αυτού του τμήματος του επιχειρηματικού κόσμου αλλά οι αντιδράσεις της ευνομούμενης κοινωνίας.
Δηλαδή των οργάνων και των υπηρεσιών που εντέλλονται για την νομιμότητα.
Αντιδράσεις αργές, δυσκίνητες, γραφειοκρατικές, αντιδράσεις που από ένα σημείο και μετά ταυτίζονται με τον εμπαιγμό και την αδιαφορία.
Αντιδράσεις που απελπίζουν, που δίνουν την εντύπωση στον απλό πολίτη που θέλει να καταγγείλει ένα γεγονός ότι δεν βγαίνει εύκολα άκρη.
Όσο όμως δεν βγαίνει άκρη τόσο αυτοί που καλύπτουν το βρόμικο τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου θα βρίσκονται συνεχώς υπό την απειλή αυτού που σήμερα ονομάζουμε ξεκαθάρισμα του δημοσίου τομέα από τους ανεπαρκείς και τους επιόρκους.
Και θα βρίσκονται δικαίως γιατί όλα έχουν το τίμημα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης