Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο… δρόμο η δόση των 860 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των εκκρεμών συντάξεων

Στο… δρόμο η δόση των 860 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των εκκρεμών συντάξεων
Οι δανειστές ζητούν για κάθε ένα ευρώ που δίδεται στον ΕΦΚΑ από τον κρατικό κορβανά, το ίδιο το Ταμείο να βάζει 50 λεπτά, υποχρέωση που θα «εκτροχιάσει» τις δαπάνες
Η αγωνία όσων περιμένουν στην ουρά για την πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων «κορυφώνεται» καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο Χουλιαράκη- Αχτσιόγλου που αναμένεται να δημοσιευτεί, το προβλεπόμενο ποσό που θα λάβει ο ΕΦΚΑ (από την δόση των 1,6 δις που θα εκταμιευτεί τον Ιούλιο) για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και εφάπαξ δεν ξεπερνά τα 860 εκ. ευρώ.
Επιπλέον, οι δανειστές ζητούν για κάθε ένα ευρώ που δίδεται στον ΕΦΚΑ από τον κρατικό κορβανά, το ίδιο το Ταμείο να βάζει 50 λεπτά, υποχρέωση που θα «εκτροχιάσει» τις δαπάνες.
Κάθε τρεις μήνες η πορεία της έκδοσης των συντάξεων θα περνά από αξιολόγηση.
Ειδικοί της ασφάλισης εκτιμούν ότι το στοίχημα της έκδοσης των νέων συντάξεων εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί είναι αδύνατον να κερδηθεί παρότι έχουν εξασφαλιστεί κάποια κονδύλια από την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017 ο ΕΦΚΑ κατέβαλε για την έκδοση εκκρεμών κύριων συντάξεων μόνο 74 εκ. ευρώ έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών για κύριες συντάξεις που αγγίζουν τα 1,3 δις ευρώ.
Πάντως η προθεσμία για την έκδοση των νέων συντάξεων παρατείνεται έως τον Ιούνιο του 2018 αντί του Οκτωβρίου του 2017.
Την ιδιότυπη «ομηρία» των συνταξιούχων που περιμένουν στην ουρά επέκρινε ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ κ. Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία από την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν (June 2017) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση το πλήθος των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων – με στοιχεία Απριλίου 2017 - ξεπερνά τις 139.000, με οφειλές που αγγίζουν τα 1,4 δισ. ευρώ.
Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων ξεπερνά τις 127.000, με οφειλές κοντά στα 650.000.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, που για πρώτη φορά δεν έχουν αποδοθεί, αγγίζουν τα 25.000.000 ευρώ.
Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ, ξεπερνά τις 63.000, με οφειλές που υπερβαίνουν τα 900.000.000 ευρώ.
Συνεπώς, οι ατεκμηρίωτες και αναπόδεικτες ανακοινώσεις περί πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ, υποτιμούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη εργαζόμενων και συνταξιούχων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι ασφαλιστικών παροχών, παραμένουν “όμηροι” της ιδιότυπης στάσης πληρωμών, που σήμερα έχουν κηρύξει τα ασφαλιστικά ταμεία» καταλήγει ο κ. Βρούτσης.
Απαντώντας στον κ. Βρούτση το υπουργείο εργασίας αναφέρει ότι:
«Το πλεόνασμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι απολύτως πραγματικό και προκύπτει ξεκάθαρα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κάθε εβδομάδα εφευρίσκει έναν λόγο για να αμφισβητήσει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και να επαναλάβει μονότονα την καταστροφολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ξεκαθαρίζουμε ότι η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση όλων των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και εφάπαξ, με ειδική επιχορήγηση που λαμβάνει στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, μεγάλο μέρος της δόσης που θα εκταμιευτεί τις επόμενες μέρες θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.
Επομένως, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ δεν επηρεάζεται από τον ρύθμό εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων συντάξεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης