Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φωτιές άναψε η δήλωση Χουλιαράκη για «ιδιοκτησία» του ελληνικού προγράμματος - «Εκτός γραμμής» τον έκρινε το Μαξίμου

Φωτιές άναψε η δήλωση Χουλιαράκη για «ιδιοκτησία» του ελληνικού προγράμματος - «Εκτός γραμμής» τον έκρινε το Μαξίμου
Πράγματι, η θέρμη που έδειξε ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα άναψε φωτιές στην κυβέρνηση αφού ξεπέρασε ακόμη και αυτή των δύο εκπροσώπων των δανειστών που βρίσκονταν στο μετείχαν στο ίδιο πάνελ της συζήτησης
Αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν χθες οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών ( E.E., EKT, ESM και ΔΝΤ) το πέτυχε ο Γιώργος Χουλιαράκης για λογαριασμό τους…
Ποιο είναι αυτό;
Να ταράξει τα νερά στο συνέδριο του Economist.

Η τοποθέτηση την οποία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών περί «ιδιοκτησίας του ελληνικού προγράμματος» σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, δεν άρεσε καθόλου  στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό καθώς θεωρήθηκε ως μία δήλωση «εκτός γραμμής».
Πράγματι, η θέρμη που έδειξε ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα άναψε φωτιές στην κυβέρνηση αφού ξεπέρασε ακόμη και αυτή των δύο εκπροσώπων των δανειστών που βρίσκονταν στο μετείχαν στο ίδιο πάνελ της συζήτησης.
Του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Νικόλα Τζιαμαρόλι και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο.
Ο μεν πρώτος ήταν αυτός που εστίασε την προσοχής της κυβέρνησης στα 83 προαπαιτούμενα που δεσμεύουν την ελληνική πλευρά ώς το τέλος του έτους, σε σύνολο 113 μέχρι τη λήξη του τρίτου Μνημονίου λέγοντας ότι η «Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα μισά του δρόμου…» αφού σύμφωνα με τον ίδιο «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν» σε αυτό το πεδίο.
Οπότε σε αυτό το πλαίσιο το «κλειδί» για να φτάσει η Αθήνα στον πραγματικό στόχο που είναι «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη» είναι «μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις»…
Ο δεύτερος σε πιο αυστηρό ύφος κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα , δίνοντας …πάσα στον εκπρόσωπο της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι να πει περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν με έμφαση τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια.
Μετά από αυτά τα μηνύματα η προτροπή του Γιώργου Χουλιαράκη προς τους συνάδελφους του Υπουργούς περί ιδιοκτησίας του ελληνικού προγράμματος - θεωρώντας έμμεσα ότι αυτή είναι προβληματική - μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα είχε στους κόλπους της κυβέρνησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά καιρούς οι δανειστές έχουν θέσει θέμα ιδιοκτησίας ότι δηλαδή η Αθήνα δεν εφαρμόζει τα μέτρα με το ζήλο που θα έπρεπε.
Τελευταίος ευρωπαίος αξιωματούχος που στηλίτευσε αυτή την πολιτική καλώντας την Ελλάδα να αποκτήσει την ιδιοκτησία του τρίτου Μνημονίου ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Το ίδιο έχει κάνει και η επικεφαλής του ΔΝΤ  Κριστίν Λαγκάρντ  λέγοντας το προηγούμενο διάστημα ότι η «Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται και να περιμένει ότι τα πράγματα θα λυθούν από μόνα τους.
Οι Έλληνες ηγέτες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη ιδιοκτησία στην επανίδρυση της χώρας τους».
Για την ιστορία και μόνο ας σημειωθεί ότι πριν από ένα ο Πόλ Τόμσεν αναφερόμενος στην έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο απηύθυνε τα εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση για την ισχυρή ιδιοκτησία…
Δεν αποκλείεται το Μαξίμου να προσπαθήσει να το μαζέψει το θέμα μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος σήμερα το πρωί θα συμμετέχει σε πάνελ με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  Κλάους Ρέγκλινκ ο οποίος χθες σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε για το σχέδιο της κυβέρνησης και δη για την έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο.
Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την έξοδο της Αθήνας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ν. Θ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης