Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νίκος Βέττας ( ΙΟΒΕ): Όταν η Ελλάδα απομακρύνεται από τον «γκρεμό» η οικονομία μπαίνει στην κανονικότητα

tags :
Νίκος Βέττας ( ΙΟΒΕ): Όταν η Ελλάδα απομακρύνεται από τον «γκρεμό» η οικονομία  μπαίνει στην κανονικότητα
Η έξοδος στις αγορές είναι ένα ενδιάμεσο εργαλείο που μπορεί να μας οδηγήσει  σταδιακά στη επιτυχία
Η προοπτική εξόδου της χώρας στις αγορές δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες  για βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας στην παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης του 2017.
Τόνισε ότι η εξίσωση είναι απλή.
Όταν  η Ελλάδα απομακρύνεται από τον «γκρεμό» η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα και υποχωρεί ο φόβος των πολιτών.
Υπογράμμισε ότι η 3η αξιολόγηση που να σημειωθεί θα έρθει τον Οκτώβριο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται και δεν υπάρχει λόγος για καθυστερήσεις.
Επανέλαβε ότι η έξοδος στις αγορές είναι ένα ενδιάμεσο εργαλείο που μπορεί να μας οδηγήσει  σταδιακά στη επιτυχία.
Το ζητούμενο  είναι, τι θα γίνει  με τη λήξη του προγράμματος και το πιο σημαντικό  είναι πως θα είναι η ελληνική οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια. 
Πρόσθεσε ότι το κομμάτι του χρέους όπως και το  επιπλέον επιτόκιο που θα  καταβληθεί θα είναι  υψηλότερο σε σχέση με αυτό που έχουμε αλλά  θα αξίζει την προσπάθεια με τη  προοπτική  να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο γενικός  διευθυντής του ΙΟΒΕ μίλησε για τους κινδύνους που θα φέρει η ανάπτυξη της  ελληνικής  οικονομίας και αυτοί συνδέονται με την αύξηση των εισαγωγών ενώ ο περιορισμός των κινδύνων  θα γίνει μόνο με την ενίσχυση των εξαγωγών  και των επενδύσεων.
Πάντως ο κ.  Βέττας θεωρεί σημαντικό να απλωθεί  ένα δίκτυ προστασίας  για τους ανθρώπους  που  έχουν απομακρυνθεί  από το οικονομικό γίγνεσθαι.
Οι προβλέψεις  του ΙΟΒΕ  για  το 2017.  
Φέτος  η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι  θα εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης  έως 1,5% μετά  από 8 χρόνια ύφεσης  και συρρίκνωσης.
Οι θετικές προσδοκίες του ΙΟΒΕ  βασίζονται κυρίως στην άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης στα επίπεδα του 1,4% χάρη στην ενίσχυση της απασχόλησης .
Στην ανάσχεση ανόδου από δημοσιονομικά μέτρα , την επέκταση  των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 1%.
Η διεύρυνση  των επενδύσεων σε ποσοστό από 13% έως 15% από εξωστρεφείς επιχειρήσεις  (μεταποίηση  και τουρισμός).
Η άντληση ρευστότητας από μεγάλες επιχειρήσεις μέσω κεφαλαιαγορών.
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα σημειώσει νέα κάμψη με μικρότερο ρυθμό και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22,2%.
Επίσης το ΙΟΒΕ προβλέπει άνοδο του πληθωρισμού κατά 15% με αποτέλεσμα ο ρυθμός  ανάπτυξης  για το 2017 σε ονομαστικούς όρους να διαμορφώνεται κοντά στην περιοχή του 3%.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης