Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο 2017 - Ανατιμήσεις λόγω αύξησης φόρων

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο 2017 - Ανατιμήσεις λόγω αύξησης φόρων
Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1% τον Ιούνιο 2017 από αύξηση 1,2% τον Μάιο εφέτος και έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε τον Ιούνιο 2016
Στο 1% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον Ιούνιο του 2017με τις κυριότερες ανατιμήσεις να οφείλονται στις αυξήσεις των φόρων σε ποτά και καφέ, καύσιμα, τηλεφωνικές υπηρεσίες κ.ά.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1% τον Ιούνιο 2017 από αύξηση 1,2% τον Μάιο εφέτος και έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε τον Ιούνιο 2016.
Αναλυτικά, ο Γενικός ΔΤΚ τον Ιούνιο 2017, σε σύγκριση με τον Μάιο 2017, παρουσίασε αύξηση 0,6% έναντι ανόδου 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Με βάση τα παραπάνω, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2016 - Ιουνίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2015 - Ιουνίου 2016, καταγράφει άνοδο 0,3% έναντι μείωσης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2015 - Ιουνίου 2016 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2014 - Ιουνίου 2015.
Ταυτόχρονα ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) του Ιουνίου 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2016 παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι ανόδου 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 με το 2015.
Ο ΕνΔΤΚ τον Ιούνιο 2017, σε σύγκριση με τον Μάιο 2017, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σύγκριση Ιουνίου 2017 με Μάιο 2017

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,6% τον μήνα Ιούνιο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2017, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
• Κατά 0,3% της ομάδας Aλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό.
• Κατά 10,8% της ομάδας Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ θερινού δεκαημέρου εκπτώσεων επίπεδα.
• Κατά 0,7% της ομάδας Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ θερινού δεκαημέρου εκπτώσεων επίπεδα.
• Κατά 0,9% της ομάδας Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη).
• Κατά 0,5% της ομάδας Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία - μοτέλ - πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:
• Κατά 0,8% της ομάδας Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: κρέατα (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά λαχανικά, πατάτεσ. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε: νωπά ψάρια, ελαιόλαδο.
• Κατά 0,3% της ομάδας Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
• Κατά 0,3% της ομάδας Άλλα αναθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας.

Σύγκριση Ιουνίου 2017 με Ιούνιο 2016

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,0% τον μήνα Ιούνιο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2016, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
• Κατά 7,0% της ομάδας Aλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα), καπνό.
• Κατά 2,9% της ομάδας Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό.
• Κατά 6,9% της ομάδας Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στην αγορά αυτοκινήτων.
• Κατά 1,3% της ομάδας Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
• Κατά 1,9% της ομάδας Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία, ξενοδοχεία - μοτέλ - πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:
• Κατά 0,8% της ομάδας Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, χυμούς φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε; ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, καφέ.
• Κατά 0,5% της ομάδας Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• Κατά 4,0% της ομάδας Διαρκή αναθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα, διακοσμητικά είδη και άλλα καλύμματα δαπέδου, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
• Κατά 3,1% της ομάδας Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
• Κατά 1,6% της ομάδας Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στους προσωπικούς υπολογιστές.
• Κατά 0,3% της ομάδας Εκπαίδευση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• Κατά 2,5% της ομάδας Άλλα αναθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα οχημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης