Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε έλεγχο όλων των μεγάλων εκκρεμών υποθέσεων φοροδιαφυγής προχωρά άμεσα το ΥΠΟΙΚ

Σε έλεγχο όλων των μεγάλων εκκρεμών υποθέσεων φοροδιαφυγής προχωρά άμεσα το ΥΠΟΙΚ
Η υφυπουργός υπογράμμισε πως ενισχύονται με προσωπικό οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και το ΣΔΟΕ, ενώ προχωρά η δημιουργία της νέας υπηρεσίας υπό την εποπτεία των Οικονομικών Εισαγγελέων 
Σε έλεγχο όλων των μεγάλων εκκρεμών υποθέσεων φοροδιαφυγής και των λιστών θα προχωρήσει άμεσα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα (10 Ιουλίου 2017) από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Οικονομικών, κα Κατερίνα Παπανάτσιου.
Απαντώντας σε ερώτηση του -ανεξάρτητου βουλευτή- Χάρη Θεοχάρη για την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων στην πενταετία, η κα Παπανάτσιου σημείωσε πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εάν κριθεί απαραίτητο θα δώσει νέες εντολές και κατευθύνσεις στις εφορίες για τους ελέγχους και θα ενημερώσει για το θέμα των παραγραφών.
Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα δίνεται στις φρέσκες υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας αφού το 70% των ελέγχων αφορά τις υποθέσεις αυτές και το υπόλοιπο 30% παλαιότερες υποθέσεις.
Οι υποθέσεις επιλέγονται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και άλλα στοιχεία.
Οι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας επιτρέπουν την παράταση του χρόνου παραγραφής πέραν των 5 ετών για 10 ή 15 χρόνια όταν προκύπτουν πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία ή δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις ή δηλώσεις ΦΠΑ ή ακόμη και για 20 χρόνια για περιπτώσεις σοβαρής φοροδιαφυγής. Στις διατάξεις αυτές υπάγονται όλες οι λίστες εξωτερικού και η «λίστα Lagarde».
Όπως είπε, σε αυτές τις λίστες υπάρχουν τα χρήματα και πρέπει ο έλεγχος τους να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.
Αναφερόμενη ειδικά στη «λίστα Lagarde», τόνισε ότι το 2014 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 38 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι 23 εκατ. ευρώ ενώ από το 2015 μέχρι σήμερα ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί σε 172 υποθέσεις με τα βεβαιωμένα ποσά φόρων και προστίμων να ανέρχονται σε 233 εκατ. ευρώ.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και σε αυτές θα προχωρήσουμε τον έλεγχο μέχρι το τέλος».
Επίσης, η υφυπουργός υπογράμμισε πως ενισχύονται με προσωπικό (νέες προσλήψεις και μετατάξεις) οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και το ΣΔΟΕ, ενώ προχωρά η δημιουργία της νέας υπηρεσίας υπό την εποπτεία των Οικονομικών Εισαγγελέων με αντικείμενο τον έλεγχο οικονομικών εγκλημάτων και εισαγγελικών παραγγελιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης