Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 3 ημερομηνίες - σταθμοί για αγορές, κυβέρνηση – Λίγες ώρες χωρίζουν το «ομόλογο Σαμαρά» από το «ομόλογο Τσίπρα»

Οι 3 ημερομηνίες - σταθμοί για αγορές, κυβέρνηση – Λίγες ώρες χωρίζουν το «ομόλογο Σαμαρά» από το «ομόλογο Τσίπρα»
Στο μεταξύ, από σήμερα έως και την Πέμπτη θα πρέπει να πληρωθούν μία σειρά από ομόλογα, δάνεια και τόκοι  προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τα οποία η Αθήνα έλαβε εγκαίρως δόση ύψους 6,9 δισ. ευρώ από τον ESM με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
Τρεις ημερομηνίες - σταθμοί για την οικονομία, την χώρα αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση ενσωματώνει η εβδομάδα που ξεκινά και μονοπωλεί ήδη το ενδιαφέρον των επενδυτών. 
Πρώτο μεγάλο γεγονός είναι η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό έχουν ήδη ληφθεί, η προεργασία για την έκδοση 5ετούς ομολόγου έχει γίνει και το μόνο το οποίο μένει είναι το άνοιγμα του «βιβλίου των προσφορών».
Και αυτό πάλι είναι θέμα ωρών να συμβεί.
Θα ακολουθήσει την Πέμπτη η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ όπου θα παρουσιαστεί η νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) και θα σφραγιστούν οι αποφάσεις για ένα πρόγραμμα «επί της αρχής» με την Ελλάδα.
Όπως είναι γνωστό το ΔΝΤ συμμετέχει στα χαρτιά στο τρίτο πρόγραμμα, δεν δίνει δηλαδή χρήματα,  αλλά παρόλα αυτά υποχρέωσε την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020…
Η εβδομάδα θα κλείσει με την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.
Στο μεταξύ, από σήμερα έως και την Πέμπτη θα πρέπει να πληρωθούν μία σειρά από ομόλογα, δάνεια και τόκοι  προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τα οποία η Αθήνα έλαβε εγκαίρως δόση ύψους 6,9 δισ. ευρώ από τον ESM με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα σήμερα λήγουν  τριετή ομόλογα ύψους 2,089 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν εκδοθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά και βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.
Αύριο η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει  τόκους 290 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ ενώ την Πέμπτη 20 Ιουλίου λήγουν «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 3,877 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Αναλυτικότερα, όμως τα γεγονότα που θα «τρέξουν» μέσα στην εβδομάδα και θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας είναι τα εξής:

1. Πέμπτη 20 Ιουλίου, δοκιμαστική έξοδος στις αγορές:  Όλα είναι έτοιμα από την κυβέρνηση η οποία έδωσε εντολή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προχωρήσει στην έκδοση 5ετούς ομολόγου που θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 4 δισ. ευρώ και θα αντικαταστήσει το ομόλογο Σαμαρά το οποίο λήγει τον Απρίλιο του 2019 αλλά μπορεί να ανταλλαχθεί με νέα ομόλογα από τώρα.
Υπολογίζεται ότι 850 εκατ. ευρώ μπορούν να καλυφθούν από τις ελληνικές τράπεζες και τα υπόλοιπα από ιδιώτες.
Μεγάλο ζητούμενο είναι το επιτόκιο όπου στόχος είναι αυτό να μην ξεπεράσει το 4,95% που πλήρωσε πριν από τρία χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά αλλά αυτό λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει να διαμορφωθεί κοντά στο 4,4% με 4,5%, το οποίο δεν παύει να είναι υψηλό σε σχέση με το 0,86% που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα για τα δάνεια που λαμβάνει από τον ESM.

2. Πέμπτη 20 Ιουλίου, έκθεση ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους(DSA): Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου την Πέμπτη το ΔΝΤ θα επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο ακόμη και με τις προβλέψεις των Ευρωπαίων για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ ως το 2060.
Το βασικό σενάριο της έκθεσης δεν θα διαφέρει από εκείνο που είχε παρουσιάσει το Φεβρουάριο το Ταμείο και χαρακτήριζε  το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο». 
Στο ίδιο Συμβούλιο το ΔΝΤ θα εγκρίνει την απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για μια συμφωνία «επί της αρχής» με την Ελλάδα για κεφάλαια έως 2 δις. δολάρια εφόσον ξεκαθαρίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος.

3. Παρασκευή 21 Ιουλίου, αναβάθμιση από S&P: Την Παρασκευή ο οίκος S&P αναμένεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κατά 1 βαθμίδα σε Β ή τις προοπτικές της οικονομίας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης