Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παρουσιάζεται η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού - Προβληματίζουν τα χρέη προς τους προμηθευτές

Παρουσιάζεται η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού - Προβληματίζουν τα χρέη προς τους προμηθευτές
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι όλοι εργάζονται πυρετωδώς για να είναι έτοιμη να βγει στον… αέρα η πλατφόρμα
Ως η τελευταία ευκαιρία διάσωσης επιχειρήσεων  που μπορούν  να διασωθούν  προβάλει  η  ηλεκτρονική  πλατφόρμα  του εξωδικαστικού μηχανισμού  και ρύθμισης οφειλών.
Σήμερα 25 Ιουλίου 2017 ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, θα  παρουσιάσει στους δημοσιογράφους την ηλεκτρονικής πλατφόρμα για τη λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι όλοι εργάζονται πυρετωδώς για να είναι έτοιμη να βγει στον… αέρα η πλατφόρμα.
Στο πλαίσιο αυτό σειρά συσκέψεων είναι σε πλήρη εξέλιξη με συμμετοχή στελεχών του υπ. Οικονομικών, Οικονομίας, της ΑΑΔΕ,  και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η περίοδος του Αυγούστου αναμένεται, λόγω διακοπών αλλά και της πρώτης επαφής της αγοράς με την πλατφόρμα, να είναι κατά κάποιο τρόπο… πειραματική.
«Η έλλειψη εμπειρίας από την αγορά ενδεχομένως να οδηγήσει σε ελλείψεις στους προς κατάθεση φακέλους που θα απαιτηθεί εν συνεχεία να συμπληρωθούν» αναφέρουν σχετικά τραπεζικά στελέχη.
Πάντως η προσδοκία είναι μεγάλη από την ολοκλήρωση κι εφαρμογή του σχετικού νομικού πλαισίου για των εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά και των παράπλευρων ρυθμίσεων, όπως για τη δικαστική προστασία δημοσίων λειτουργών και τραπεζικών στελεχών.
«Μένει να φανεί στην πράξη» τονίζει στέλεχος της αγοράς αφήνοντας μια χαραμάδα προβληματισμού για ενδεχόμενα νομικά ζητήματα που ίσως προκύψουν στην πορεία ειδικά σε  ότι φορά την προστασία για όσους «κουρέψουν» οφειλές.
Μείζον ζήτημα που αναμένεται να προκύψει και αφορά τη διαφάνεια της αγοράς έχει να κάνει με την καταγραφή των οφειλών προς τρίτους όσων επιχειρήσεων μπουν στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού.
Σήμερα, όπως αναφέρεται, κανείς δεν ξέρει τον όγκο χρεών σε προμηθευτές κτλ, που είναι ένα μείζον πρόβλημα που «καθίζει» την αγορά.
Ουσιαστικά, όπως και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος, αναμένεται να βγει στη φόρα το τι χρωστά η κάθε εταιρία που ζητεί ένταξη στη ρύθμιση, πέρα βέβαια από τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και τράπεζες.
Έτσι όπως εκτιμάται θα αρχίσει να μπαίνει μία τάξη στο κομμάτι χρέους που είναι άδηλο, έχει ανακυκλωθεί και απειλεί με καταβύθιση πολλές επιχειρήσεις. Ωστόσο στην τεκμηρίωση των οφειλών αναμένεται να απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια, κάτι που άλλωστε έχει καταφανεί και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος.
Την ίδια ώρα καθώς με το νόμο 4496/2017 ορίζεται ότι για ένταξη προς ρύθμιση οφειλών πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και κυρίως τις καταθέσεις του, θα αποκαλυφθεί ποιος ήταν εκείνος που έπαιρνε δάνεια και «φέσωνε» στη συνέχεια την εταιρία του.
Ο νόμος 4469/2017 που αναφέρεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ορίζει στο άρθρο 5 ρητά ότι η αίτηση συνοδεύεται υποχρεωτικά και από:
α) Τον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη µε αναφορά στην εκτιμώμενη εμπορική αξία τους, έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορισθεί η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του,
β) Την πλήρη περιγραφή των βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων (είδος βάρους ή εξασφάλισης, πιστωτής, ασφαλιζόμενο ποσό, σειρά, Δημόσιο ( βιβλίο) που είναι εγγεγραμμένα επί των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη,
γ) Τα πλήρη στοιχεία κάθε συνοφειλέτη (επωνυμία, πλήρη διεύθυνση, Α.Φ.Μ., τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση).
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 400.000 αιτήσεις αναμένεται να υποβληθούν στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών που θα αρχίζει να τρέχει από τις 3 Αυγούστου 2017 καθώς θα βγει στον… αέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εκτιμάται ότι οι 150.000 αιτήσεις θα επιδιώξουν να ρυθμίσουν τα δάνεια που έχουν στις τράπεζες και οι υπόλοιπες 250.000 θα αφορούν κυρίως χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία.

Η στάση των τραπεζών

Στο φόντο, πάντως, των στόχων για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων η τράπεζες ανεβάζουν στροφές ώστε εν όψει και του 2018 να πετύχουν όσα ζητεί ο SSM.
«Πρέπει να επιταχύνουμε» αναφέρει τραπεζικό στέλεχος σε σχέση με τα όσα πρέπει να γίνουν ειδικά το νέο έτος, τονίζοντας ότι οι φετινοί στόχοι θα επιτευχθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στο επιχειρηματικό πέρα από το οικονομικό κομμάτι των αναδιαρθρώσεων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης