Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Χωρίς ανάσα» οι πληρωμές φόρων – Μετά τον φόρο εισοδήματος από τον Αύγουστο καταφθάνει και ο ΕΝΦΙΑ

tags :
«Χωρίς ανάσα» οι πληρωμές φόρων  – Μετά τον φόρο εισοδήματος από τον Αύγουστο καταφθάνει και ο ΕΝΦΙΑ
Κατά την αποτύπωση των στοιχείων των ακινήτων τους στις δηλώσεις Ε9, οι φορολογούμενοι συχνά πυκνά έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κάνει λάθη, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα;
Από το ένα σοκ στο άλλο πάνε φέτος οι φορολογούμενοι.
Δεν  πρόλαβαν να συνέλθουν από τον φόρο εισοδήματος των 3,684 δισ. ευρώ που βεβαίωσε φέτος η εφορία σε 2,5 εκατ. υπόχρεους και ακολουθεί  ο «λογαριασμός» του EΝΦΙΑ ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Μέσα στον Αύγουστο, προς το τελευταίο δεκαήμερο, όταν δηλαδή θα τελειώνουν τα μπάνια του λαού, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) θα ανεβάσει στο Taxis τα καινούρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. 
Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και φέτος «ακριβός» για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων αφού θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Διαφορές σε σχέση με το 2016 δεν θα υπάρξουν ενώ ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δις. ευρώ.
Τα αγροτεμάχια δεν θα φορολογηθούν με συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ούτε και φέτος ενώ αλλαγές στις εκπτώσεις φόρου δεν θα υπάρξουν.
Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις με πρώτη τον Σεπτέμβριο και τελευταία τον Ιανουάριο του 2018.
Όπως έχει φανεί στην πράξη πάντως, τουλάχιστον 500-600 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να μείνουν απλήρωτα και το δημόσιο θα τα εισπράξει με κατασχέσεις, αδειάζοντας τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών ως χρέη παρελθόντων φορολογικών ετών.
Και επειδή τα λάθη δεν λείπουν ποτέ από τις υποβολές των δηλώσεων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν από τώρα κιόλας  να διαπιστώσουν αν είναι σωστή η εικόνα της ακίνητης περιουσίας της, όπως αυτή εμφανίζεται στο Taxisnet κατά την 1η Ιανουαρίου 2017. Ιδιαίτερα οι κληρονόμοι ή όσοι έκαναν αγορές και έχουν αλλαγές σε σχέση με το Ε9 του 2016, θα πρέπει να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν ανακρίβειες και να τις διορθώσουν.
 Αν έχουν καθυστερήσει όμως ήδη να το πράξουν, θα επιβαρυνθούν και το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη δήλωση που θα υποβάλλουν. Σε περιπτώσεις που οι αλλαγές έπρεπε να είχαν δηλωθεί πριν τον Σεπτέμβριο του 2016, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του ν.4446/2016 για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, καθώς αυτή επιτρέπει να υποβληθούν εκπρόθεσμα διορθωτικές δηλώσεις χωρίς την επιβολή του σχετικού προστίμου.

Τα λάθη που κοστίζουν

Κατά την αποτύπωση των στοιχείων των ακινήτων τους στις δηλώσεις Ε9, οι φορολογούμενοι συχνά πυκνά έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κάνει λάθη, τα πιο συνηθισμένα από τα οποία είναι:

 1. Οι βοηθητικοί χώροι καταχωρούνται ως κύριοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.
Κλασική παγίδα αποτελεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ως κύριου χώρου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

 2. Το έτος γέννησης του επικαρπωτή.
Το λάθος φαίνεται αθώο, αλλά κρύβει μεγαλύτερο φόρο. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο.
Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή, τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

 3. Επιφάνεια και όροφος.
Η λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα.
Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών, ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

 4. Συνιδιοκτησία.
Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

 5. Κτίσματα σε αγροτεμάχιο.
Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.
Ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση των αγροτεμαχίων χρειάζεται και η συμπλήρωση του κωδικού που περιγράφει την απόσταση από τη θάλασσα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης