Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Η Ελλάδα εκδίδει ομόλογο αλλά παραμένει στα χέρια των διεθνών δανειστών και σε οικονομική εποπτεία

CNBC: Η Ελλάδα εκδίδει ομόλογο αλλά παραμένει στα χέρια των διεθνών δανειστών και σε οικονομική εποπτεία
Το αμερικανικό δίκτυο, επικαλούμενο σχετικές πηγές, αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς ώστε η ΕΚΤ να σκεφτεί την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE
Αν και η πλειονότητα των αναλυτών επικροτεί το timing της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, πολλοί συνεχίζουν να στέκονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα χέρια των διεθνών δανειστών.
Αυτό αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC, όπου επισημαίνεται ότι «η σημερινή (25/7/2017) έκδοση είναι ορόσημο για την προβληματική οικονομία, που είναι σε οικονομική εποπτεία από το 2010».
Σύμφωνα όμως με την ελληνική κυβέρνηση, αυτή η φορά είναι διαφορετική και η Αθήνα βλέπει φως στο τούνελ.

Σε άνοδο η ελληνική οικονομία;

Σύμφωνα με το ίδιο CNBC, οι αναλυτές έχουν επικροτήσει το timing της Ελλάδας.
Οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι διεθνείς πιστωτές έχουν παρατηρήσει κάποιες βελτιώσεις στην οικονομία κατά τους τελευταίους λίγους μήνες.
«Κατά την άποψη μας, το timing είναι ευνοϊκό από άποψη αγοράς και μακροοικονομίας.
Πρώτον, οι κίνδυνοι χρηματοδότησης/ρευστότητας έχουν περιοριστεί μετά την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ και του μεγάλο πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει πετύχει η κυβέρνηση μετά το 2015» αναφέρεται σε ανάλυση του Antonio Garcia Pascual επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Barclays.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη έχει συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους (2017) και συνολικά υπάρχει ισχυρότερη όρεξη της αγοράς για ελληνικό ρίσκο.
Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο, το timing θα μπορούσε να ωφελήσει την Αθήνα καθώς η ΕΚΤ μπορεί να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς assets πριν η Τράπεζα ανακοινώσει τα σχέδια της για τη μείωση του QE.
Από την πλευρά του, ο Claus Vistesen επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Pantheon Macroeconomics δηλώνει ότι το timing είναι «κάθε άλλο παρά τέλειο».
«Υπάρχει το θέμα με το QE.
Η πώληση σημαίνει ότι (η χώρα) είναι ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, αλλά η ΕΚΤ είναι ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση του QE.
Από αυτή την προοπτική, το timing είναι κάθε άλλο παρά τέλειο» δήλωσε ο ίδιος στο CNBC.

Η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα;

Επί του παρόντος, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αξιολογηθεί ως junk από τους οίκους αξιολόγησης και δεν μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των περί έκδοσης, είναι πολύ νωρίς ώστε η ΕΚΤ να σκεφτεί το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων καθώς θα χρειαστεί νέα ανάλυση χρέους πριν λάβει οποιαδήποτε τέτοια απόφαση.
Ωστόσο, ο Vistesen προειδοποιεί ότι η Αθήνα είναι ακόμα στο μικροσκόπιο της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένα μεγάλο βήμα για την οικονομία και την ευρωζώνη επίσης, αλλά είναι και σκηνοθετημένο.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υπό αυστηρή παρακολούθηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, οπότε δεν είναι ότι μπορούν να κάνουν όσο θέλουν» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης