Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Νέα αυγή για την Ευρώπη της κρίσης λόγω επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές

Bloomberg: Νέα αυγή για την Ευρώπη της κρίσης λόγω επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές
Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα μπορούσε να συμβολίσει το τέλος μιας εποχής, σχολιάζει το Bloomberg
Δυναμική επάνοδο στο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και στα ξένα ΜΜΕ κάνει η Ελλάδα μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές ομολόγων την περασμένη Τρίτη (25/7/2017).
«Η Ευρώπη που πλήττεται από την κρίση βλέπει μια νέα αυγή μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» είναι ο τίτλος ενός ακόμα δημοσιεύματος του Bloomberg σχετικά με την έκδοση του νέου ομολόγου.
«Πέντε χρόνια μετά την κρίση χρέους που σχεδόν διέσπασε την ευρωζώνη, το πιο προβληματικό παιδί του μπλοκ φαίνεται να βρίσκεται στον δρόμο της ανάπτυξης.
Η Ελλάδα ομόλογα 3 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά το 2014, όταν η προοπτική εκλογής του Αλέξη Τσίπρα εκτόξευσε τα κόστη δανεισμού σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Η επιστροφή της χώρας από την έρημο έρχεται καθώς ένας νέος Γάλλος πρόεδρος έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση έπειτα από διαδοχικές ήττες των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ενώ παραμένουν οι αβεβαιότητες σχετικά με το outlook της ευρωζώνης, η ανάκαμψη της Ελλάδας τραβάει μια γραμμή στην 7ετή κρίση, όταν η μάχη για την προστασία του ευρώ είχε γίνει καθημερινή ρουτίνα.
«Η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι πολιτική και το πολιτικό ρίσκο έχει υποχωρήσει» είπε ο Manolis Galenianos, καθηγητής Οικονομικών στο University of London προσθέτοντας «Αυτό δεν είναι μάσκα».



Επίσης αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ ενίσχυσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης ενώ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Κι ενώ η Αθήνα βασίζεται ακόμα σε ένα πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ, η επιτυχία της στην άντληση κεφαλαίων ακόμα μια ενθαρρυντική εξέλιξη για το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος, ενισχύοντας τα σημάδια της ευρωπαϊκής αναβίωσης» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Εν τω μεταξύ, η νίκη του Macron στη Γαλλία έχει συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων με τη Γερμανία κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση.
«Με τη Merkel και τον Macron στην εξουσία, είναι πιθανό να δούμε θεσμικές βελτιώσεις στην ευρωζώνη μετά τις εκλογές της Γερμανίας» είπε ο Galenianos και πρόσθεσε ότι «αυτές οι βελτιώσεις μπορεί να μην έχουν άμεση επίδραση αλλά θα βελτιώσουν τις προσδοκίες σχετικά με το μέλλον».

Συστημικές απειλές

Παρά το θετικό momentum, η χρηματοπιστωτική βιομηχανία παραμένει μια πηγή ανησυχίας για την Sarah Fowler αναλύτρια της εταιρείας παροχής συμβουλών Oxford Analytica.
«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οριστικό τέλος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Οι συστημικές απειλές που απειλούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα θα παραμείνουν» είπε χαρακτηριστικά.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης εξακολουθούν να επιβαρύνονται με NPLs άνω των 90 δισ. ευρώ, μια κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα μπορούσε να καταπνίξει τον δανεισμό της οικονομίας.
Τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες επιδεινώνονται από πολιτικούς κινδύνους, ενώ οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Ένα αναδυόμενο ρήγμα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τους ηγέτες των αντιφρονούντων στα ανατολικά -συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας- δείχνει ότι, στην ΕΕ ως σύνολο, η ενότητα είναι αδύναμη, ακόμη και όταν πρόκειται για τα θεμελιώδη στοιχεία του κράτους δικαίου και την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Τέτοιες διαιρέσεις μπορεί να βγουν στην επιφάνεια αν οι προστατευτικές πολιτικές στις Η.Π.Α. αλλά και το Brexit απειλήσουν να εκτροχιάσουν την αναδυόμενη οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ.
«Αλλά η επιστροφή της Ελλάδας από το χείλος του γκρεμού δείχνει οι δυνατότητες διαχείρισης κρίσεων της ευρωζώνης μπορεί να έχουν υποεκτιμηθεί» σχολιάζει το Bloomberg.



Για την Ελλάδα η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές είναι ένα πρώτο σημάδι ότι η χώρα θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής κρίσεων των μνημονίων και της κατάρρευσης της παραγωγής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης