Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κορκίδης: Το πλήγμα για τις επιχειρήσεις δεν είναι οι αυστηροί έλεγχοι αλλά η υπερβολική φορολόγηση

Κορκίδης: Το πλήγμα για τις επιχειρήσεις δεν είναι οι αυστηροί έλεγχοι αλλά η υπερβολική φορολόγηση
Ο "φορομαραθώνιος" του 2ου τριμήνου έτρεξε στα 11,35 δις ευρώ, ενώ έπεται συνέχεια 27,3 δις ευρώ μέχρι τέλος του έτους
Η ενημέρωση ελέγχων της Α.Α.Δ.Ε. για τη μη έκδοση αποδείξεων επιβεβαιώνει τη θέση μας, ότι το πλήγμα για τις επιχειρήσεις δεν είναι οι αυστηροί έλεγχοι αλλά η υπερβολική φορολόγηση, αναφέρει σε άρθρο του ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Βασίλης Κορκίδης, επικαλούμενος πως από την ελεγκτική δραστηριότητα των κλιμακίων της ΑΑΔΕ τη φετινή τουριστική περίοδο (εκτιμήσεις 2017) στη νησιωτική Ελλάδα, προκύπτει μία παραβατικότητα/ανακρίβεια στην έκδοση φορολογικών στοιχείων 45% - 65%.
«Στόχος της Α.Α.Δ.Ε. είναι η διενέργεια τουλάχιστον 14.500 προληπτικών ελέγχων μέσα στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή περίπου το 50% του ετήσιου στόχου των 35.000 προληπτικών ελέγχων, που θα εστιάζουν στην έκδοση ή μη αποδείξεων.
Επίσης, «σύμφωνα με τα επίσημα ετήσια στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε. – Έκθεση Απολογισμού 2016), το 2016 διενεργήθηκαν συνολικά 74.272 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ., με τις εντοπισθείσες παραβάσεις να ανέρχονται σε 8.843 (παραβατικότητα 11,9%).
Τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας εμφανίζονται κατά τους μήνες Αύγουστο έως και Νοέμβριο και κυμαίνονται σε 17% - 21%».
«Από το πλήθος των 30.421 παραβάσεων το 96,7% αφορά μη έκδοση/ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων (2016).
Η παραβατικότητα στην έκδοση αποδείξεων κυμαίνεται λίγο παραπάνω από το 20% και εντοπίζεται κυρίως σε τουριστικές περιοχές στους κλάδους εστίασης και τουρισμού.
Η μέση ετήσια φοροδιαφυγή στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου εκτιμήθηκε, βάσει εισοδημάτων στα 5.215 €.
Σε λοιπές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, εστίαση, κατασκευές, μεταφορές, γεωργία, φαρμακεία τα αντίστοιχα μέσα ετήσια ποσά κυμαίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, της τάξεως των 7.531 € έως και 29.343 €».
Ο κ. Κορκίδης, με αφορμή τα διάφορα συμβάντα σε ελέγχους στα νησιά, επισημαίνι ότι η άγρια φορολογία στους ΜμΕ δεν δικαιολογεί καμία άγρια συμπεριφορά στους ελεγκτές του δημοσίου.
«Με ακραίες συμπεριφορές, δυστυχώς αδικούμε τον εαυτό μας και χάνουμε το δίκιο μας.
Σεβόμαστε ότι οι έλεγχοι είναι υποχρέωση του κράτους, ενώ έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι υπάρχουν υποχρεώσεις, αλλά υπάρχουν και δικαίώματα για ελεγκτές και ελεγχόμενους, που πρέπει να καταγράφουν από την ΑΑΔΕ σε ένα πρακτικό εγχειρίδιο, ώστε όλοι να γνωρίζουν τα όρια τους.
Ως γνωστό η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων δεν διαθέτει λογιστή, καθ´ολη τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας της και θα πρέπει ο κάθε υπευθυνος της επαγγελματικής εγκατάστασης να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει κατά τη διενέργεια ενός ελέγχου και μέχρι ποίου σημείου έχει την ευθύνη.
Χωρίς να παρεμβαίνουμε στη διαδικασία και την ορθότητα των ελέγχων, έχουμε κάνει έκκληση να εξαντλείται από τους ελεγκτές κάθε πιθανότητα ανθρώπινου λάθους ή αμέλειας από τη πλευρά της επιχείρησης, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα και τις τουριστικές περιοχές, όπου οι επαγγελματίες εργάζονται 3-4 μήνες για να ζήσουν και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για όλο το χρόνο. Αλλωστε οι φόροι έχουν φτάσει σε επίπεδα που εμποδίζουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως παραδέχεται και η επικεφαλής της αποστολής του Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Ενώ όμως οι θεσμοί είναι αυστηροί σε τόσα άλλα, "επιτρέπουν" στο οικονομικό επιτελείο να επιλέγει την εύκολη λύση επιβολής όλο και περισσότερων φόρων στον ιδιωτικό τομέα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. τονίζει πως οι αναθεωρημένοι στόχοι του Ιουνίου 2017 προϋπολογίζουν είσπραξη άμεσων φόρων 22,41 δισ. ευρώ και 26,458 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους, εκτοξεύοντας το σύνολο των φόρων στα 48,896 δις ευρώ.
«Ο "φορομαραθώνιος" του 2ου τριμήνου έτρεξε στα 11,35 δις ευρώ, ενώ έπεται συνέχεια 27,3 δις ευρώ μέχρι τέλος του έτους.
Μετά από όλα αυτά η Ε.Σ.Ε.Ε. θεωρεί σοβαρό πλήγμα για την αγορά την υπερφορολόγηση και τη βαριά φορολογική ατζέντα των επιχειρήσεων μέχρι τέλος του έτους»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης