Τελευταία Νέα
Οικονομία

WSJ: Αποδιοπομπαίος τράγος των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

WSJ: Αποδιοπομπαίος τράγος των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ
«Η ΝΔ επιθυμεί να αποκαταστήσει τη φήμη του πρώην ηγέτη της Κώστα Καραμανλή» επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα
Στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών που καταδίκασε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για παράβαση καθήκοντος αναφέρεται η Wall Street Journal.
«Το ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο πρώην κορυφαίος στατιστικολόγος της χώρας υπέπεσε σε παράβαση καθήκοντος, καθώς θα έπρεπε να είχε ζητήσει σχετική έγκριση πριν ενημέρωση τις αρχές της ΕΕ σχετικά με την το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας κατά την έναρξη της κρίσης του χρέους» γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργίου αρνείται ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα «και έχει κερδίσει τη στήριξη από διεθνείς στατιστικολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι θύμα άδικης δίωξης.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ΕΕ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι ο κ. Γεωργίου ανέφερε με ακρίβεια τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ελληνικές πρακτικές, για τις οποίες τα όργανα της ΕΕ δήλωσαν ότι έκρυβαν σκόπιμα την κλίμακα των ελλειμμάτων της χώρας.
«Η ετυμηγορία σηματοδοτεί την κλιμάκωση μιας εξαετούς εκστρατείας εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και τμήματα του δικαστικού της συστήματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΝΔ έχουν εδώ και χρόνια υποδείξει ότι ο κ. Γεωργίου φούσκωσε το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 και τα προηγούμενα χρόνια για να δικαιολογήσει τη διάσωση της χώρας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο, «οι επικριτές λένε ότι μεγάλο μέρος της πολιτικής τάξης της Ελλάδας προσπάθησε να κάνει τον κ. Γεωργίου αποδιοπομπαίο τράγο για να μεταθέσει την ευθύνη για την οδυνηρή δημοσιονομική λιτότητα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
Παράλληλα λένε ότι οι αξιωματούχοι της ΝΔ επιθυμούν να αποκαταστήσουν τη φήμη του πρώην ηγέτη τους, Κώστα Καραμανλή, κατά τη θητεία του οποίου τα δημοσιονομικά επιδεινώθηκαν, οδηγώντας στην κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα».
«Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας έχουν διαμαρτυρηθεί στην Αθήνα ότι η πολυετής δίωξη του κ. Γεωργίου ενδέχεται να υπονομεύσει την ανεξαρτησία των ελληνικών στατιστικών δεδομένων, αναζωπυρώνοντας τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων της χώρας.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι πιστωτές δεν κατάφεραν να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τον πρώην αρχηγό της στατιστική αρχής ή τα στοιχεία που παρήγαγε» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης