Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε ποιες εισηγμένες η καθαρή θέση είναι σε οριακό επίπεδο και δεν «μπορεί» να δεχθεί άλλες ζημιές

Σε ποιες εισηγμένες η καθαρή θέση είναι σε οριακό επίπεδο και δεν «μπορεί» να δεχθεί άλλες ζημιές
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα χρήσης 2016 και όπως τα είχε επεξεργαστεί η Beta Χρηματιστηριακή, 28 εισηγμένες είχαν αρνητική καθαρή θέση.
Οι ζημιές που παρουσιάζουν επί σειρά ετών πολλές εισηγμένες έχουν επιφέρει μεγάλα πλήγματα στην καθαρή θέση με αποτέλεσμα πολλές να έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια αλλά και αρκετές να είναι στο σημείο εκείνο που αν εμφανίσουν και φέτος ζημιές θα γυρίσει η καθαρή θέση από θετική σε αρνητική.
Επίσης, τα αποτελέσματα του 2017 θα αποτυπώσουν και τις κινήσεις αναδιάρθρωσης που έχουν κάνει ή κάνουν αυτήν την περίοδο συγκεκριμένες εταιρείες στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την εικόνα του ισολογισμού τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα χρήσης 2016 και όπως τα είχε επεξεργαστεί η Beta Χρηματιστηριακή, 28 εισηγμένες είχαν αρνητική καθαρή θέση.
Μεταξύ αυτών, η Frigoglass και η Νίκας.
Η Frigoglass, προχώρησε σε reverse split και μείωση μετοχικού κεφαλαίου και προχωράει στην αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της σε συμφωνία με τους πιστωτές.
Θα γίνει απομείωση παγίων περιουσιακών στοιχείων και η εταιρεία θα καταρτίσει ενημερωτικό δελτίων όπου θα φανούν οι αλλαγές που θα επέλθουν στα πλαίσια του προγράμματος εξυγίανσης.
Αναφορικά με την Νίκας, αναμένεται η δημοσίευση του εξαμήνου καθώς θα περιλαμβάνει την αύξηση κεφαλαίου που έγινε με καταβολή μετρητών και παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Στο όριο, με βάση τα αποτελέσματα 2016 ήταν η Ευρωσύμβουλοι καθώς η καθαρή θέση μετά τις ζημιές ύψους 2,6 εκατ. ευρώ είχε μειωθεί στις 425 χιλ. ευρώ.
Η εταιρεία θα κάνει αύξηση κεφαλαίου μικρότερη του 1 εκατ. ευρώ και θα βελτιώσει την καθαρή θέση, αλλά αν εμφανίσει και πάλι ζημιές αντίστοιχες με το 2016 θα γυρίσει αρνητική.
Επίσης, η Δούρος είναι στο όριο καθώς η καθαρή θέση ήταν στις 627 χιλ. ευρώ και οι ζημιές ήταν 0,5 εκατ. ευρώ.
Η Τρία Άλφα είχε ζημιές μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και τα ίδια κεφάλαια είναι ύψους περίπου 0,5 εκατ. ευρώ.
Η Ναυτεμπορική με καθαρή θέση 2,7 εκατ. ευρώ είχε ζημιές 2,5 εκατ. ευρώ, επομένως αντίστοιχες ζημιές μπορεί να κάνουν τα ίδια κεφάλαια αρνητικά.
Η Μπήτρος έχει ίδια κεφάλαια 4,7 εκατ. ευρώ αλλά είχε ζημιές 8 εκατ. ευρώ επομένως δεν έχει περιθώρια για αντίστοιχες ζημιές.
Η Οίκος Σπύρου με καθαρή θέση 5,1 εκατ. ευρώ είχε ζημιές 4,7 εκατ. ευρώ άρα έχει πλέον περιορισμένα περιθώρια για αντίστοιχες ζημιές.
Η Revoil με ζημιές 29,4 εκατ. ευρώ έχει καθαρή θέση 8,6 εκατ. ευρώ και θα ήταν αρνητική αν δεν προχωρούσε σε αποτίμηση των ακινήτων της, κίνηση που βελτίωσε την καθαρή θέση σε ύψος όσο περίπου οι ζημιές από την ποντοπόρο ναυτιλία.
Πάντως, η εταιρεία εγκατέλειψε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, επομένως δεν αναμένεται να υπάρξει επανάληψη της περσινής ζημίας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης