Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα δέκα ηλεκτρονικά βήματα του εξωδικαστικού μηχανισμού για να φθάσει η αίτηση στο Συντονιστή

Τα δέκα ηλεκτρονικά βήματα του εξωδικαστικού μηχανισμού για να φθάσει η αίτηση στο Συντονιστή
Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη από τα μεσάνυκτα της Τετάρτης 2 Αυγούστου 2017 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εισέλθουν στην πλατφόρμα με το ένα κλικ αλλά θα απαιτηθούν 10 ηλεκτρονικά βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας
Η μεγαλύτερη «επιχείρηση» διάσωσης χιλιάδων επιχειρήσεων με χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και σε πιστωτές τίθεται από σήμερα (3/8) σε εφαρμογή με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2018.
Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη από τα μεσάνυκτα της Τετάρτης 2 Αυγούστου 2017 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εισέλθουν στην πλατφόρμα με το ένα κλικ αλλά θα απαιτηθούν 10 ηλεκτρονικά βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ένα προς ένα τα βήματα

1:Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται  στον δικτυακό τόπο της Ειδικής  Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr.
Στη συνέχεια επιλέγει στην κορυφή της σελίδας την υπερσύνδεση με τίτλο «Αιτηθείτε στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό» και σας οδηγεί απευθείας στην ειδική πλατφόρμα υποβολής αίτησης.
Στο σημείο αυτό ο ενδιαφερόμενος κάνει την εισαγωγή των προσωπικών σας δεδομένων και των κωδικών του taxisnet και η επόμενη επιλογή είναι κλικ στη  συνέχεια.
2:Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει το ρόλο του.
Αν είναι οφειλέτης ή είναι ο εκπρόσωπος δηλαδή εξουσιοδοτημένος από τον οφειλέτη π.χ Λογιστής
3:Γίνετε επιλογή «ενημέρωση» και πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία επικοινωνίας του οφειλέτη (Τηλέφωνο, email) και στη συνέχει ενημέρωση.
4:Δίνεται η παροχή εξουσιοδότησηςγια αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δεδομένων του οφειλέτη.
Επιλέγετε στο checkbox και στη συνέχεια «επιβεβαίωση στοιχείων».
5:Η εφαρμογή σας μεταφέρει στο 2ο Στάδιο: Ζητάει επιπρόσθετα στοιχεία ώστε να ξεκινήσει την συμπλήρωση της αίτησης.
6:Συμπληρώνονται τα αντίστοιχα πεδία (6 συνολικά) και όταν ολοκληρωθεί η συμπλήρωση πρέπει να επιλέξετε «αποθήκευση» και  «επόμενο βήμα».
7:Η εφαρμογή σας μεταφέρει στο 3ο Στάδιο: Κριτήρια υπαγωγής.
Πρώτα επιλέγετε «Έλεγχος online κριτηρίων και ενημερώνεται αυτόματα για τυχόν οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στη συνέχεια επιλέγετε στα checkbox κριτηρίων.
Η διαδικασία στο σημείο αυτό απαιτεί αποθήκευση και στη συνέχεια κάνετε κλικ στο επόμενο βήμα για να γίνει η επιβεβαίωση για την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των κριτηρίων.
8:Η εφαρμογή σας μεταφέρει στο 4ο Στάδιο: Υποβολής αίτησης όπου επιλέγετε αρχικά «Εισαγωγή/έλεγχος οφειλών», στη συνέχεια συμπληρώνετε τα αντίστοιχα 4 πεδία.  
9:Α)Επιλέγετε «επιπρόσθετα στοιχεία» ώστε να ελεγχθεί η ορθότητα των προσυμπληρωθέντων στοιχείων της αίτησης.
9:Β)Επιλέγετε «επισυναπτόμενα  αρχεία» ώστε να προχωρήσετε στην επισύναψη όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών:
9:Γ)Επιλέγετε «δεδομένα οφειλών» και αρχικά συμπληρώνετε τον πίνακα Πιστωτών.
Οι θεσμικοί πιστωτές επιλέγονται από την έτοιμη λίστα που υπάρχει στην πλατφόρμα.
Για τους υπόλοιπους πιστωτές π.χ. προμηθευτές, εργαζόμενοι κλπ., προχωράτε σε συμπλήρωση με τα απαραίτητα στοιχεία  τους. Στη συνέχεια επιλέγετε  συνοφειλέτες ώστε να προσθέσετε  τυχόν συνοφειλέτες οι οποίοι χαρακτηρίζονται ειδικοί ή υποχρεωτικοί ανάλογα την περίπτωση.  
Στη συνέχεια επιλέγετε «Οφειλές» ώστε να συμπληρώσετε τον πίνακα Οφειλών/Πιστωτή:
9:Δ) Επιλέγετε «υπεύθυνη δήλωση, κάνοντας checkbox και επιλέγετε «αποθήκευση».
Έχοντας ολοκληρώσει και αυτό το Στάδιο, η αίτηση αποθηκεύεται προσωρινά έως ότου συνυποβάλλουν αίτηση ένας ή πολλοί  Συνοφειλέτες.
Σε περίπτωση μη ύπαρξης Συνοφειλετών η εφαρμογή μας δίνει το δικαίωμα Οριστικής Υποβολής.
10: Μετά την Οριστική  συνυποβολή αίτησης από τον Συνοφειλέτη, ο οφειλέτης  εισέρχεται εκ νέου στην Εφαρμογή και επιλέγει οριστική υποβολή αίτησης με αποτέλεσμα την αυτόματη Ανάθεση της σε Συντονιστή.
Με τα παραπάνω δέκα ηλεκτρονικά  βήματα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία,
Στην περίπτωση που απαιτείται και η συνυποβολή αίτησης από συνοφειλέτη θα πρέπει να εισέλθει στην ιστοσελίδα www.keyd,gov.gr/ocw, και να κάνει εισαγωγή των προσωπικών του  κωδικών  του taxisnet και επιλέγετε συνέχεια.
Η διαδικασία  αυτή ολοκληρώνεται σε 4 βήματα. 
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης