Τελευταία Νέα
Οικονομία

FAZ: Ποινή φυλάκισης για τον στατιστικολόγο Α. Γεωργίου που δεν ήθελε να κάνει... ζαβολιές

tags :
FAZ: Ποινή φυλάκισης για τον στατιστικολόγο Α. Γεωργίου που δεν ήθελε να κάνει... ζαβολιές
Ο Α. Γεωργίου καταδικάστηκε επειδή απέστειλε τα στοιχεία στη EUROSTAT χωρίς να ενημερώσει το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ
Με τον τίτλο «ποινές φυλάκισης για τον έλληνα επικεφαλής στατιστικολόγο που δεν ήθελε να κάνει ζαβολιές» η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέρεται στην καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου, όχι επειδή διόγκωσε τα στοιχεία για το έλλειμμα, που ήταν και το επίμαχο σημείο για το οποίο είχε απαλλαγεί, αλλά για παράβαση καθήκοντος.
Για τους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν την προϊστορία κάνει αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης και των διαφόρων δικαστικών σταδίων, των δύο αθωωτικών αποφάσεων φθάνοντας μέχρι τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση.
Στο σχόλιο για το ίδιο θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για το δεύτερο στατιστικό σκάνδαλο στην Ελλάδα.
«Το πρώτο συνίσταται στα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία, με τα οποία η Αθήνα κορόιδεψε για να μπει στη Νομισματική Ένωση και να καθησυχάσει τις χρηματαγορές και τους ευρωπαίους εταίρους χωρίς ποτέ να τιμωρηθεί γι' αυτό», σημειώνει ο σχολιαστής.
«Το δεύτερο σκάνδαλο συνίσταται στο ότι ο τότε επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Γεωργίου μετά από απανωτές δίκες τώρα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης.
Σύμφωνα με την άποψη του δικαστή, απειλείται με φυλάκιση όποιος δεν 'μαγειρεύει' σε πολιτικό επίπεδο τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό.
Υπό αυτό το πρίσμα εγείρουν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες και τα τωρινά στατιστικά στοιχεία υπό τον νέο επικεφαλής που εξελέγη με την κυβερνητική πλειοψηφία».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Εάν οι επικεφαλής της υπηρεσίας δεν επιτρέπεται να είναι ανεξάρτητοι, τότε και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα πρέπει να κρατήσουν συνεπή στάση και να μην πιστεύουν στατιστικά στοιχεία από την Αθήνα.
Και ακόμη λιγότερο όταν, όπως τα τελευταία, κάνουν λόγο για εκπλήρωση των στόχων εξυγίανσης και αποτελούν τη βάση για εμβάσματα οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης