Τελευταία Νέα
Οικονομία

Greene (Manulife Asset Management): Καταδικάζοντας έναν έντιμο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της

tags :
Greene (Manulife Asset Management): Καταδικάζοντας έναν έντιμο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της
Οι υποθέσεις Γεωργίου έχουν σοβαρές επιπτώσεις και για ολόκληρη την ευρωζώνη
Τα ελληνικά στατιστικά δεδομένα είναι εντελώς αναξιόπιστα.
Αυτό είπα στον κ. Ανδρέα Γεωργίου - όσο πιο ευγενικά μπορούσα - αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας το 2010.
Δεν πρέπει να είχε εκπλαγεί με αυτό.
Εξάλλου, γι' αυτό το πρόβλημα είχε προσληφθεί.
Για να διορθώσει έναν οργανισμό που βρισκόταν υπό πολιτική επιρροή.
Αυτό αναφέρει η Megan Greene της Manulife Asset Management, σε άρθρο της στην Politico, το οποίο τιτλοφορείται με "By convicting an honest statistician, Greece condemns itself" (Καταδικάζοντας έναν έντιμο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της).
Σύμφωνα με την Greene, ο Γεωργίου κατάφερε να το διορθώσει αυτό.
Έδωσε στην ΕΛΣΤΑΤ μια σκληρή δόση ανεξαρτησίας και βελτίωσε σημαντικά τα δεδομένα που παρήγαγε.
Η ανταμοιβή του; Εισαγγελία και, τελικά, καταδίκη.
Την Τρίτη, επεβλήθη στον Γεωργίου ποινή φυλάκισης δύο ετών για «παράβαση καθήκοντος» κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Οι αριθμοί δεν (και δεν πρέπει) να ψεύδονται

Ως οικονομολόγος που κάλυψε την Ελλάδα πριν από την ανάληψη της ΕΛΣΤΑΤ από τον Γεωργίου, η Greene αναφέρει ότι πέρασε αρκετές ώρες στο μοντέλο πρόβλεψης, προσπαθώντας να αναθεωρήσει τα ιστορικά δεδομένα της χώρας ώστε να ανταποκρίνονται περισσότερο με την πραγματικότητα.
Και έτσι βρισκόταν σε τέλεια θέση για να παρατηρήσει μια απότομη βελτίωση στους αριθμούς του οργανισμού μετά την ανάληψη ευθύνης του Γεωργίου.
Δεν ήταν η μόνη.
Η Eurostat, ο ευρωπαϊκός οργανισμός στατιστικών στοιχείων, ανέφερε "την πολύ σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην ποιότητα των στοιχείων για τα δημόσια οικονομικά που διαβίβασε η Ελλάδα ως αποτέλεσμα νέων και ενισχυμένων διαδικασιών" που ξεκίνησαν από την είσοδο του Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ.
Η Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διακυβέρνηση στον Τομέα της Στατιστικής ανέφερε ότι η ΕΛΣΤΑΤ "έχει ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών εταίρων της βελτιώνοντας κυρίως την ποιότητα των στατιστικών της αποτελεσμάτων, ιδίως των στατιστικών για τα δημόσια οικονομικά."
Το Διεθνές Ινστιτούτο Στατιστικής δήλωσε ότι ο Γεωργίου (και μερικοί από τους συναδέλφους του) είχαν κάνει το έργο τους "με τον υψηλότερο επαγγελματισμό, την ακεραιότητα και την τήρηση των διεθνών προτύπων".
Κάποιος θα ήθελε να σκεφτεί ότι μια συνεπής και θετική κρίση από τους στατιστικολόγους που εργάζονται σε αξιόλογους διεθνείς οργανισμούς θα έχει κάποια βαρύτητα όταν πρόκειται για την αξιολόγηση της ποιότητας του έργου του Γεωργίου.
Δυστυχώς, οι υποθέσεις εναντίον του Γεωργίου κινούνταν σε άλλους ρυθμούς.
Ο Γεωργίου έχει γίνει αναμφίβολα αποδιοπομπαίος τράγος για τους πολιτικούς, τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά, που προσπαθούν να εκτρέψουν την ευθύνη για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με μία υπόθεση που έπληξε τον Γ. Γεωργίου, η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο του 2010 ήταν υπερβολική και αποσκοπούσε να προκαλέσει βλάβη στο ελληνικό κράτος - ένας μύθος που ούτε το κυβερνών κόμμα ούτε το κόμμα αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας - δεν εγκατέλειψαν.
Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Εάν η πολιτική τάξη της Ελλάδας δεν μπορεί να δεχτεί ότι η δημοσιονομική ακεραιότητα των προκατόχων τους έπληξε τη χώρα τους, πώς μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τη μοίρα της και να την βάλουν στο δρόμο της ανάκαμψης.
Οι πολιτικοί δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις δικαστικές έρευνες, αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να προωθείται μια τέτοια ψεύτικη αφήγηση σχετικά με το γιατί η χώρα ήταν σε τόσο κακή δημοσιονομική κατάσταση.

Πολιτική πίεση

Η δίωξη του Γεωργίου εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητα των θεσμών της Ελλάδας.
Τέσσερις φορές την τελευταία τετραετία, οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Γεωργίου είναι αθώος από τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί και παρόλα αυτά οι αποφάσεις αυτές απορρίφθηκαν και οι δίκες συνεχίστηκαν.
Αυτό υποδηλώνει τη δυνατότητα κάποιου βαθμού πολιτικής παρέμβασης στο δικαστικό σύστημα - κάτι που οι δυνητικοί ξένοι επενδυτές θα παρακολουθούν με ανησυχία.
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας έχουν διαμαρτυρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι οι υποθέσεις κατά του Γεωργίου θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα του ελληνικού στατιστικού οργανισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή του κατάσταση, κάποιος θα καταλάβαινε ότι οι διάδοχοί του στην ΕΛΣΤΑΤ είναι προσεκτικοί για την υπεράσπιση δεδομένων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολιτικά μη δημοφιλή - ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι για όσους σκέφτονται να επενδύσουν στην οικονομία της χώρας.
Οι κατηγορίες εναντίον του Γεωργίου θα μπορούσαν ακόμη να υπονομεύσουν την προσπάθεια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Άλλωστε, αν ο Γεωργίου ανέβασε άδικα το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας, το τρέχον έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος του είναι πιθανό να υπερδιπλασιαστούν.
Σε αυτή την περίπτωση, γιατί οι πιστωτές της πρέπει να είναι επιεικείς;
Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει και τα δύο.
Είτε η δημοσιονομική της κατάσταση είναι τρομερή και η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους - είτε οι αριθμοί δεν είναι τόσο κακοί και η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει ελαφρυντικά.

Το πρόβλημα της Ευρωζώνης

Οι υποθέσεις Γεωργίου έχουν σοβαρές επιπτώσεις και για ολόκληρη την ευρωζώνη.
Εάν οι στατιστικολόγοι στην ευρωζώνη δεν μπορούν να κάνουν το έργο τους ή εάν τα στατιστικά στοιχεία της νομισματικής ένωσης δεν είναι αναξιόπιστα, τότε οι συμφωνίες κατανομής κινδύνου του μπλοκ θα σπάσουν.
Γιατί οι βόρειες χώρες όπως η Γερμανία πρέπει να συνεισφέρουν σε δανεισμό χρέους οποιασδήποτε άλλης χώρας εάν δεν μπορούν να εμπιστεύονται τα οικονομικά δεδομένα της χώρας;
Τέτοιες ερωτήσεις θα παρακωλύσουν κάθε προσπάθεια δημιουργίας μιας δημοσιονομικής, τραπεζικής ή κεφαλαιακής ένωσης - χωρίς την οποία η ευρωζώνη θα αγωνιστεί να επιβιώσει.
Λόγω των σοβαρών συνεπειών των υποθέσεων κατά του Γεωργίου, οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να αναπαράγουν τις θεωρίες συνωμοσίας και να αναλάβουν την ευθύνη για τη μοίρα της χώρας.
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Ελλάδα για να ενισχύσει την ανεξαρτησία των θεσμικών οργάνων της και ο ελληνικός λαός πρέπει να συνεχίσει να ελέγχει αυτούς τους θεσμούς και να επισημαίνει τις αδυναμίες του.
Οι Διεθνείς Στατιστικές Οργανισμοί πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν τα ελληνικά δεδομένα στα υψηλότερα πρότυπα, καταλήγει η Greene.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης