Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ καθώς 3 στους 10 φορολογούμενους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση - Στο στόχαστρο 671 χιλ. πολίτες

Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ καθώς 3 στους 10 φορολογούμενους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση - Στο στόχαστρο 671 χιλ. πολίτες
Αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός των επομένων ημερών, αυτόματα μπαίνουν στο κάδρο των κατασχέσεων
Στο «στόχαστρο» της εφορίας μπαίνουν τρεις στους δέκα φορολογούμενους που δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και εφόσον δεν προχωρήσουν άμεσα στην ρύθμιση αυτής της οφειλής θα έρθουν αντιμέτωποι με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για το 28% των υπόχρεων ήτοι 671.000 φορολογούμενους σε σύνολο 2.431.000 με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του φετινού φόρου.
Τα εκκαθαριστικά τα οποία απαιτούσαν πληρωμή έως τις 31 Ιουλίου 2017 αφορούσαν σε βεβαιωμένους φόρους 1.114.509.000 ευρώ.
Στα κρατικά ταμεία όμως μπήκαν μόλις 775,031 εκατ. ευρώ με την εισπραξιμότητα της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος να φθάνει στο 69,5% από τη στιγμή που το υπόλοιπο ποσό των φορολογικών εσόδων ήτοι 440 εκατ. ευρώ γέμισε την μεγάλη «δεξαμενή» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Αντίστοιχο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και τον Ιούλιο του 2016, όταν επίσης τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση γεγονός το οποίο έχει ήδη σημάνει τον συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές εκθέτουν στον κίνδυνο κατασχέσεων 671.000 φορολογούμενους οι οποίοι δεν πλήρωσαν τη δόση στην ώρα της.
Αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός των επομένων ημερών, αυτόματα μπαίνουν στο κάδρο των κατασχέσεων.
Από την επομένη της προθεσμίας πληρωμής των φόρων, η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και εφόσον δεν ρυθμιστεί σε δόσεις ο φορολογούμενος είναι εκτεθειμένος στα κατασχέσεις.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως πριν γίνει απαιτητή η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, 3.881.795 φορολογούμενοι είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1.619.875 φορολογούμενοι ήταν εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Στο τέλος Μαΐου 2017, 930.160 φορολογούμενοι είχαν διαπιστώσει ότι το μακρύ χέρι της εφορίας είχε τρυπώσει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με κατασχέσεις προκειμένου να εισπραχθούν όσα οικειοθελώς δεν κατεβλήθησαν.
Από τις αρχές του έτους φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη 4,748 δισ. ευρώ προστέθηκαν στα βιβλία της ΑΑΔΕ, ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό απλήρωτων φόρων και λοιπών υποχρεώσεων προς το δημόσιο στα 95 δις ευρώ.
Από αυτά, ούτε 15 δισ. ευρώ δεν κρίνονται εισπράξιμα.
Οι επόμενοι πονοκέφαλοι με νέες δόσεις προς την εφορία έρχονται από τον Σεπτέμβρη.
Η δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου όπως και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Έως τον Ιανουάριο του 2017, η εφορία κάθε μήνα κάτι θα ζητά.
Μία από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τον Δεκέμβρη τα τέλη κυκλοφορίας και νωρίτερα τον Νοέμβρη την τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης