Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε αναζήτηση της χρυσής τομής η ΡΑΕ για ποσό - τρόπο ανάκτησης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

tags :
Σε αναζήτηση της χρυσής τομής η ΡΑΕ για ποσό - τρόπο ανάκτησης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας
Η ΔΕΗ δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση να μειωθεί το ανακτήσιμο ποσό και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει νομικά κατά της ΡΑΕ
Εξαιρετικά δύσκολη αποδεικνύεται για τη ΡΑΕ η άσκηση του προσδιορισμού των  Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) της περιόδου 2012-2015 και η ανάκτησή τους μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της αρμόδιας Αρχής για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες 3/8 δεν κατάφερε να οριστικοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις, οι οποίες μεταφέρονται για την σημερινή εκ νέου συνεδρίαση με πολλές πιθανότητες όμως να χρειαστεί και νέα την επόμενη εβδομάδα.
Η ΡΑΕ φέρεται να προσδιορίζει το ανακτήσιμο ποσό για τη ΔΕΗ γύρω στα 375 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μισά περίπου από τα 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλευρά της ΔΕΗ δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για το «ψαλίδισμα» του ποσού και εξετάζει σοβαρό το ενδεχόμενο να προσβάλει δικαστικά την σχετική απόφαση της ΡΑΕ.
Το πιο δύσκολο σκέλος, ωστόσο, της εξίσωσης είναι αυτό του επιμερισμού του κόστους των ΥΚΩ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς είναι λογικό ότι θα επιβαρύνει τους καταναλωτές  που δυσκολεύονται ήδη να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Με το σκεπτικό αυτό και βάσει και της δυνατότητας που δίνει το μνημόνιο για ανάκτηση σε ορίζοντα 5ετίας η ΡΑΕ σχεδιάζει την μεταφορά του μεγαλύτερου ποσού προς το τέλος της περιόδου προκειμένου από τις αρχές του 2018 που θα επιβληθούν οι πρώτες αυξήσεις η επιβάρυνση για τους καταναλωτές να είναι κατά το δυνατόν μικρότερη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος των ΥΚΩ της εξεταζόμενης περιόδου σε ποσοστό 89,49% καλύπτει την επιπλέον δαπάνη της ΔΕΗ, ώστε οι κάτοικοι και όλες οι επιχειρήσεις των μη διασυνδεδεμένων νησιών που τροφοδοτούνται με πετρελαϊκές μονάδες υψηλού κόστους να έχουν την ίδια τιμή ηλεκτρικού ρεύματος με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Καθοριστικός ο ρόλος των διασυνδέσεων Κρήτης - Κυκλάδων

Ο σχεδιασμός της ΡΑΕ για οπισθοβαρή ανάκτηση των ΥΚΩ λαμβάνει υπόψη του την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και την αντίστοιχη της Κρήτης, οι οποίες θα περιορίσει σημαντικά τα κόστη ΥΚΩ μετά το 2020, οπότε το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι μειωμένο.
Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που αποτελούν ρυθμιζόμενη χρέωση για όλα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ανεξαρτήτου παρόχου εκτός από το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών καλύπτει και το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) καθώς και την επιδότηση των τιμολογίων των  πολυτέκνων.
Μέσα στις επόμενες ημέρες η ΡΑΕ αναμένεται να αποφασίσει για την αναμόρφωση του ΚΟΤ που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Η ΡΑΕ επαναξετάζει τα κριτήρια εισαγωγής στο ΚΟΤ, διατηρώντας τα εισοδηματικά σε συνάρτηση και με την περιουσία και τις καταθέσεις, με κλιμακούμενες εκπτώσεις και περιορισμό των ορίων της κατανάλωσης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης