Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Οι επενδυτές θα πρέπει να στηρίξουν τα ελληνικά ομόλογα; - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

FT: Οι επενδυτές θα πρέπει να στηρίξουν τα ελληνικά ομόλογα; - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι προς το συμφέρον του Αλέξη Τσίπρα
Στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου «πέντε χρόνια αφού το μέλλον της ΕΕ τέθηκε εν αμφιβόλω» αναφέρονται οι Financial Times, επιχειρώντας να απαντήσουν στο ερώτημα εάν οι επενδυτές θα πρέπει να επενδύσουν σε αυτό ή όχι.
Ο Nicholas Wall, διευθυντής χαρτοφυλακίου του fund Old Mutual Global Strategic Bond επισημαίνει ότι οι αλλαγές στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, μαζί με τα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά δεδομένα, σημαίνουν ότι το ομόλογο θα πρέπει να αποδώσει καλά.
«Όταν πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επενδύσουν στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση ενώ μέσω της κρίσης χρέους, οι επενδυτές στην ουσία αποφασίζουν για την ευρωπαϊκή πολιτική.
Αναμφισβήτητα, η αγορά έχει προεξοφλήσει υψηλό ευρωπαϊκό πολιτικό risk premia στις αρχές του χρόνου.
Σήμερα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη φαίνεται υψηλότερη από ότι ήταν σε οποιαδήποτε στιγμή μετά την ψηφοφορία για το Brexit (ναι, κατά κάποιο τρόπο, το Brexit έχει ενώσει τους Ευρωπαίους πολιτικούς).
Σε αυτό έχει συμβάλλει το θετικό περιβάλλον ανάπτυξης που παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η πολιτική δυσαρέσκεια τείνει να εξασθενεί καθώς η ανεργία υποχωρεί και οι μισθοί βελτιώνονται» επισημαίνει ο κ. Wall.
Από την πλευρά της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζουν οι Financial Times.
«Ο θυμός και η διαμαρτυρία δεν μεταφράζονται πλέον σε ψήφους, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει τώρα σε μια γρήγορη λύση στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και μια ανοδική πορεία προς την ανάπτυξη πριν τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2019.
Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι δεν τον συμφέρουν» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ο Wall είπε «υπάρχουν ενδείξεις ότι η προοπτική ανάπτυξης επανέρχεται και διευρύνεται.
Ο τουρισμός αναπτύσσεται, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται σε ποσοστό άνω του 5%.
Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι η ανεργία μειώνεται, αυξάνοντας τα συνολικά πραγματικά εισοδήματα και ως εκ τούτου ο Έλληνας καταναλωτής γίνεται όλο και πιο σίγουρος - οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση.
Τέλος, η κλίμακα λιτότητας που πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση έχει μειωθεί, κάτι που αποτελεί θετικό παράγοντας στην ανάπτυξη.
Έτσι, η ανάκαμψη της Ελλάδας μπορεί να συνεχιστεί, κατά την άποψή μας».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κύριος κίνδυνος έγκειται στη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας σχετικά με τη φύση της ελάφρυνσης του χρέους για το κράτος του Αιγαίου.
Ωστόσο, ο James Yardley, ανώτερος ερευνητικός αναλυτής της Chelsea, δήλωσε ότι ήταν γενικά «ένα καλό σημάδι τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη» ότι το ομόλογο εκδόθηκε.
Ο ίδιος δήλωσε: «θα μπορούσαν να είναι ευμετάβλητοι αν και η Ελλάδα έχει ακόμη τεράστια ζητήματα για να ξεπεράσει».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης