Οικονομία

Κουτεντάκης (ΓΓΔΠ): Η Αθήνα προλαβαίνει να εκπληρώσει τα 113 προαπαιτούμενα που υπολείπονται έως τον Αύγουστο του 2018

Κουτεντάκης (ΓΓΔΠ): Η Αθήνα προλαβαίνει να εκπληρώσει τα 113 προαπαιτούμενα που υπολείπονται έως τον Αύγουστο του 2018
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φρ. Κουτεντάκης, χαρακτηρίζει επιτυχημένη την πρώτη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές
Η Αθήνα προλαβαίνει να εκπληρώσει τα 113 προαπαιτούμενα που υπολείπονται έως τον Αύγουστο του 2018 «και θα το κάνει» τονίζει ο o Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν είναι στις προθέσεις κανενός μια παράταση του προγράμματος, ενώ χαρακτηρίζει επιτυχημένη την πρώτη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές,  γιατί «καταφέραμε να μειώσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 και να αντλήσουμε πρόσθετη ρευστότητα» και γιατί, «σε συμβολικό επίπεδο η επιτυχία της έκδοσης σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την πλήρη έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018».
Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για τις επόμενες δημοπρασίες.
Σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει και σε άλλες εκδόσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος, με προσεκτικά βήματα και χωρίς βιασύνες, «ο συγκεκριμένος τρόπος και χρόνος θα επιλεγούν αφού εξεταστούν όλοι οι παράγοντες».
Ακόμη, τονίζει ότι το ΔΝΤ πρέπει πλέον να αποφασίσει τι θα πράξει, καθώς η εκκρεμής στάση του από το 2015 δεν εξυπηρετεί κανέναν, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του, βάσει στοιχείων που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, για τη δυνατότητα υποστήριξης από την ελληνική οικονομία πλεονασμάτων 3,5% έως το 2021 και 2% έως το 2060.
Σε ό,τι αφορά την άποψη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για «εύθραυστη» διαφαινόμενη ανάπτυξη, είπε ότι «αυτό που είναι εύθραυστο είναι οι προσδοκίες», σημειώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα «με την εξάλειψη του δημοσιονομικού ρίσκου, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επιτυχή έξοδο στις αγορές», το οποίο πρέπει να προστατευθεί «αφού υπάρχουν παράγοντες εντός κι εκτός της χώρας που προσπαθούν να επαναφέρουν την αβεβαιότητα».
Τέλος, ο κ. Κουτεντάκης απαντώντας στη ΝΔ, σημειώνει ότι με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης κάθε μήνα, η αντιπολίτευση εκδίδει την ίδια ανακοίνωση αλλάζοντας τις ημερομηνίες και υπογραμμίζει πως «στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 μειώσαμε τα ληξιπρόθεσμα κατά 2,7 δισ. ευρώ και ο σχεδιασμός είναι να τα μειώσουμε κατά 1,2 δισ. ευρώ το επόμενο τρίμηνο με στόχο να τα μηδενίσουμε μέχρι το τέλος του προγράμματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης