Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Προς αναβολή για 26/10 οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το QE λόγω του ισχυρού ευρώ

FT: Προς αναβολή για 26/10 οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το QE λόγω του ισχυρού ευρώ
Η άνοδος του ευρώ - και ο πιθανός αντίκτυπός του στις τιμές και στην ανταγωνιστικότητα - καθιστά ακόμα δυσκολότερο το δίλημμα του Draghi
Πιθανή θεωρείται μία αναβολή στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Την ώρα που το ισχυρό ευρώ καθιστά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές ακριβότερες με πιθανή τη μείωση ως προς τη ζήτηση προϊόντων από την ΕΕ ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi θα πρέπει να συμβιβάσει την πραγματικότητα αυτή με την ελκυστικότητα, που προσφέρει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα στους πολίτες.
Η άνοδος του ευρώ - και ο πιθανός αντίκτυπός του στις τιμές και στην ανταγωνιστικότητα - καθιστά ακόμα δυσκολότερο το δίλημμα του.
«Οι εξαγωγές μας γίνονται όλο και πιο ακριβές και οι απαιτήσεις για την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών μας αυξάνονται», δήλωσε ο Ilja Nothnagel της συνομοσπονδίας της Γερμανικής βιομηχανίας και του εμπορίου.
Και πράγματι τον Ιούνιο 2017 οι γερμανικές εξαγωγές παρουσίασαν μία απροσδόκητη μείωση.



Οι αναλυτές αναφέρουν πως αυξάνεται η πιθανότητα η ΕΚΤ να αναμένει μέχρι τη συνεδρίασή της στις 26 Οκτωβρίου 2017, πριν αποκαλύψει τα σχέδιά της για το QE το 2018 και όχι να αποφασίσει κατά την επόμενη σύνοδό της στις 7 Σεπτεμβρίου 2017.
Το εν λόγω ζήτημα θεωρείται κομβικής σημασίας για τη θητεία του Draghi στο «τιμόνι» της ΕΚΤ, καθώς αναμένονται οι συνομιλίες για το QE, που αποτέλεσε ορόσημο και ένα από τα βασικά στηρίγματα ανάκαμψης της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει ήδη αντιμετωπίσει δυσκολίες να εξηγήσει τον λόγο, γιατί η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον όγκο της αγοράς ομολόγων κατά 60 δισ. ευρώ τον μήνα, όταν ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά κάτω από το στόχο του, μόλις στο 2%.
«Η ανατίμηση του νομίσματος προσθέτει μόνο δυσκολίες στην επικοινωνιακή πολιτική  της ΕΚΤ», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Pictet Asset Management.
«Ακόμη και πριν από την κίνηση αυτή, υπήρξε μια ισχυρή υπόθεση να περιμένουμε πέρα από τον Σεπτέμβριο 2017 για τις τελικές αποφάσεις», πρόσθεσε.
Η άνοδος του ευρώ, η οποία έφτασε τα 1,18 δολάρια την Παρασκευή (11/8) σε σύγκριση με 1,11 δολάρια το 2016, έχει τροφοδοτηθεί από παράγοντες όπως η ανάκαμψη της ευρωζώνης - τώρα αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της πενταετίας - ακόμα και όταν το δολάριο επιβαρύνθηκε από τον πρόεδρο Donald Trump λόγω προβλημάτων στην προώθηση της εσωτερικής ατζέντας του.
Οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ διαδραμάτισαν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανατίμηση του ευρώ, δημιουργώντας τον κίνδυνο ενός βρόχου ανατροφοδότησης, όπου η άνοδος του νομίσματος, μερικώς από την τράπεζα, θα μπορούσε να εμβαθύνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κ. Draghi.
Ένας λόγος για την υπεροχή του ενιαίου νομίσματος είναι η υποψία των επενδυτών ότι η ΕΚΤ είναι πιο πιθανό να περισφίξει τη νομισματική πολιτική, περιορίζοντας το QE από ό, τι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε παρόμοιες περιστάσεις.
Πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι η τεράστια κλίμακα των αγορών μέχρι σήμερα σημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει είτε να μειώσει το ρυθμό είτε να χαλαρώσει τους αυτοεπιβαλλόμενους κανόνες σε ό, τι μπορεί να αγοράσει.
Διαφορετικά, λένε, κινδυνεύει με την εξάντληση των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων.
Ακόμα και όταν προσπάθησε να πείσει τους επενδυτές τον Ιούλιο 2017 ότι η ΕΚΤ δεν βιάστηκε να συγκρατήσει την QE, το ευρώ αυξήθηκε, εν μέρει λόγω των αντιλήψεων της αγοράς ότι οι θεμελιώδεις περιορισμοί στην τράπεζα παρέμειναν οι ίδιοι.
Αντιμετωπίζοντας ένα τέτοιο δίλημμα, η τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσει, υποστηρίζοντας πως οι σοβαρές συνέπειες του ευρώ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη είναι λιγότερες από ό, τι φοβούνται.
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ που αναμένονται τον Σεπτέμβριο 2017 είναι πιθανό να παρουσιάσουν πτώση του προβλεπόμενου πληθωρισμού του 2018 λόγω της ανόδου του ευρώ, αλλά οι σημαντικότερες προβλέψεις της τράπεζας για το 2019 ενδέχεται να παραμείνουν αμετάβλητες ή μόνο ελαφρώς επηρεασμένες, δεδομένου ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη θα οδηγήσει τελικά στην άνοδο του πληθωρισμού, που έχει τεθεί ως στόχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης