Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καμία συμμόρφωση στους φοροελέγχους από τους ξενοδόχους - Πως θα προστατεύονται οι ελεγκτές

tags :
Καμία συμμόρφωση στους φοροελέγχους από τους ξενοδόχους - Πως θα προστατεύονται οι ελεγκτές
ίμαστε σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να προστατεύονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι ελεγκτές της Αρχής από οποιοδήποτε φαινόμενο βίας ή απειλών"
Ακόμη και αν έχουν ενημερωθεί ότι βρίσκονται στο μικροσκόπιο των φορολογικών ελέγχων, επιχειρημάτιες στους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Χαρακτηριστικά, δύο τουριστικές μονάδες που έλεγξε πρόσφατα η  αρχή, η μία στην Ανατολική Αττική και η άλλη στη Σαντορίνη, εμφάνισαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι σ’ αυτές είχε προηγηθεί προληπτικός έλεγχος, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής".
Μάλιστα, ορισμένοι επιχειρηματίες ξεφεύγουν κυριολεκτικά σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά και το πρόσφατο περιστατικό στην Αγριά του Βόλου, όπου ιδιοκτήτης ταβέρνας πυροβόλησε στον αέρα στη διάρκεια ελέγχου από εργαζομένους της Υπηρεσίας Ερευνών Διασφάλισης Εσόδων.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, προανήγγειλε την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
«Οποιαδήποτε μορφή βίας», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Πιτσιλής, «δεν είναι ούτε κατ' ελάχιστο ανεκτή, πολύ περισσότερο οι ένοπλες απειλές, τις οποίες θεωρούμε αδιανόητες. 
Ευχαριστώ προσωπικά την ηγεσία της αστυνομίας για την άμεση ανταπόκρισή της. 
Είμαστε δίπλα και στηρίζουμε έμπρακτα όλους τους υπαλλήλους των υπηρεσιών μας».
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «είμαστε σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να προστατεύονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι ελεγκτές της Αρχής από οποιοδήποτε φαινόμενο βίας ή απειλών».
Η ΑΑΔΕ πάντως εντατικοποιεί τους ελέγχους της.
Η "Καθημερινή" κάνει λόγο για επτά ακραίες περιπτώσεις φοροδιαφυγής που πιάστηκαν από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, σε ελέγχους που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ σε 712 τουριστικές μονάδες. 
Σε άλλα τέσσερα ξενοδοχεία, 4 αστέρων και άνω, με πάνω από 300 δωμάτια, η απόκλιση που διαπιστώθηκε μεταξύ του εκτιμώμενου και του δηλωθέντος τζίρου ήταν άνω του 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μονάδες που βρίσκονται στη Ρόδο (οι δύο εξ αυτών), στην Κέρκυρα και στην Ηλεία.
Σλυμφωνα με την "Καθημερινή", ακραία χαρακτηρίζουν οι πηγές της ΑΑΔΕ την περίπτωση φοροδιαφυγής ξενοδοχειακής μονάδας της Χαλκιδικής, η οποία επίσης εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις δηλωθέντων και διαπιστωθέντων εσόδων.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είχαν ως βάση για τους ελέγχους τους τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν οι 712 επιχειρήσεις στις 31 Ιουλίου.
Αυτές τις διασταύρωσαν με τα δεδομένα που είχαν στα χέρια τους για τον Ιούνιο σχετικά με την πληρότητα και τις τιμές των εν λόγω τουριστικών καταλυμάτων, όπως αυτή προέκυψε από μηχανές αναζήτησης ξενοδοχείων στο Internet.
Επισκέφθηκαν επίσης τις επίσημες ιστοσελίδες των τουριστικών μονάδων για να πληροφορηθούν τις τιμές και την πληρότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επικοινώνησαν οι ίδιοι τηλεφωνικώς ή και επισκέφθηκαν προσωπικώς τις μονάδες, προσποιούμενοι τους πελάτες.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι παρά τη συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή, πάντως, η οποία συντελείται μπροστά στα μάτια των ελεγκτών, υπάρχουν και κάποιοι που συμμορφώνονται.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι πηγές της ΑΑΔΕ, επικαλούμενες το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες 712 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν ελεγχθεί και πέρυσι, φέτος δήλωσαν αυξημένο τζίρο κατά 21%.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται η "Καθημερινή", η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά 50% στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά κατά το υπόλοιπο 50% στη φορολογική συμμόρφωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης