Τελευταία Νέα
Οικονομία

Röhmeyer (Landesbank ΒΙ): Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την επένδυση σε ελληνικά ομόλογα, καλό νέο η πτώση ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Röhmeyer (Landesbank ΒΙ): Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την επένδυση σε ελληνικά ομόλογα, καλό νέο η πτώση ΣΥΡΙΖΑ
«Καλά νέα ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επανεκλεγεί», σχολιάζει ο fund manager της LBB-INVEST για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα
Δυσαρεστημένοι με την επένδυσή τους εμφανίζονται επενδυτές που τοποθέτησαν κεφάλαια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικά ομόλογα πριν το PSI του 2012.
Σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr, ο Lutz Röhmeyer, fund manager της Landesbank Berlin Investment LBB-INVEST της Γερμανίας, η οποία έχει επενδύσει κεφάλαια σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τονίζει πως «το κούρεμα του 2012 ήταν εξαιρετικά υψηλό και είναι δύσκολο να ανακτηθεί», ενώ επισημαίνει ότι όλα τα κέρδη που σημειώθηκαν από νέες επενδύσεις που έγιναν μετά το 2012 ήταν «κέρδη με πολύ υψηλό ρίσκο και μεταβλητότητα».
«Ο δείκτης που υπολογίζει την ανταμοιβή του κινδύνου δεν είναι καλός σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις σε ομόλογα που έχουν καλύτερες αξιολογήσεις», σχολιάζει ο ίδιος.
Ο κ. Röhmeyer αποδίδει «κακοδιαχείριση» του ελληνικού προγράμματος στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτηρίζει «καλά νέα» το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επανεκλεγεί.
Για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σημειώνει:
«Η Ελλάδα θα μπορούσε ήδη να βρίσκεται σε αυτό το σημείο τρία χρόνια νωρίτερα, αν η κατάσταση με την τρόικα δεν κλιμακωνόταν, όπως έγινε με την κορύφωση της κρίσης στα μέσα του 2015, αφού τελικά τηρήθηκαν οι όροι χρηματοδότησης που επέβαλαν ΕΕ, ESM και ΔΝΤ».
Για να μπορέσει, τέλος, η Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια, ο κ. Röhmeyer εξηγεί πως «θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί στην ελεύθερη αγορά χωρίς δεσμευμένες πηγές χρηματοδότησης».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Lutz Roehmeyer στο bankingnews.gr:

- Έχετε επενδύσει στην Ελλάδα; Πώς αποτιμάτε μέχρι στιγμής την επένδυσή σας;

Έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα σε κρατικά ομόλογα και σε ομόλογα επιχειρήσεων που επωφελούνται από κρατικές εγγυήσεις (quasi sovereign corporates).
Μέχρι στιγμής δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την επένδυση καθώς το κούρεμα το 2012 ήταν εξαιρετικά υψηλό και είναι δύσκολο να ανακτηθεί.
Επίσης, όλα τα χρήματα που λάβαμε από νέες επενδύσεις μετά το 2012 ήταν κέρδη με πολύ υψηλό ρίσκο και μεταβλητότητα.
Σημειώστε ότι τα ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το 2012 σχεδόν μειώθηκαν στα ύψη της κρίσης το 2015.
Επομένως, ο δείκτης που υπολογίζει την ανταμοιβή του κινδύνου δεν είναι καλός σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις σε ομόλογα που έχουν καλύτερες αξιολογήσεις.

- Στα τέλη Ιουλίου, η Ελλάδα άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές μετά από τρία χρόνια απουσίας. Πώς αξιολογείτε αυτήν την απόπειρα;

Η έκδοση ομολόγων μετά την απουσία τριών ετών από τις αγορές χρήματος - λόγω κακοδιαχείρισης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης που οδήγησε σε μια αυτό-προκαλούμενη κρίση με capital controls και κοντά στην έξοδο από το ευρώ - είναι βεβαίως μια επιτυχία που δείχνει ότι η Ελλάδα, απελευθερωμένη από τις πιέσεις βραχυπρόθεσμων πληρωμών και με μακροχρόνιες διάρκειες των δανείων διάσωσης του προγράμματος, μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς δανεισμό από τους πιστωτές.
Η Ελλάδα θα μπορούσε ήδη να βρίσκεται σε αυτό το σημείο τρία χρόνια νωρίτερα, αν η κατάσταση με την τρόικα δεν κλιμακωνόταν, όπως έγινε με την κορύφωση της κρίσης στα μέσα του 2015, αφού τελικά τηρήθηκαν οι όροι χρηματοδότησης που επέβαλαν ΕΕ, ESM και ΔΝΤ.
Τα capital controls επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα και επιβαρύνουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ώστε η Ελλάδα να μπορεί πλέον να είναι πλουσιότερη με βάση το ΑΕΠ, πράγμα που συνεπάγεται και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους απλούς Έλληνες όπως οι συνταξιούχοι.

- Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την έκδοση πενταετούς ομολόγου να χαράξει ένα μονοπάτι εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, που λήγει τον Αύγουστο του 2018; Ή μήπως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα;

Στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί στην ελεύθερη αγορά χωρίς δεσμευμένες πηγές χρηματοδότησης.
Επομένως, η πώληση ομολόγων πρέπει να επαναληφθεί ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες διάρκειες για να αποδειχθεί το γεγονός και να εκπληρωθεί η προϋπόθεση για τον τερματισμό του προγράμματος διάσωσης.
Φυσικά όλες οι άλλες προϋποθέσεις του ελληνικού προγράμματος, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή η περαιτέρω δημοσιονομική πειθαρχία, πρέπει επίσης να γίνουν σεβαστές.

- Ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις προσδοκίες περί οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας; Μπορεί αυτή η έκδοση ομολόγων να στείλει ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές σε όλο τον κόσμο;

Οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης ενισχύονται από τα πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς εξετάζοντας τα δεσμευμένα ομόλογα που συνδέονται με το ΑΕΠ τα οποία εκδόθηκαν κατά την αναδιάρθρωση του 2012.
Η οικονομική ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από ό, τι προέβλεπε το ΔΝΤ και δείχνει ότι χάθηκε πολύς χρόνος με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται για τους όρους του προγράμματος διάσωσης, ενώ θα μπορούσαν να έχουν αποδεχθεί καλύτερη συμφωνία και να απολαμβάνουν τα οφέλη μιας ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης.
Έτσι, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο ελπίζουν ότι η κατάσταση του 2015 που η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από το ευρώ δεν θα επαναληφθεί ξανά και ότι η χώρα αρχίζει τώρα να ανακάμπτει ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι θα μπορούσε, ακόμα και τρία χρόνια αργότερα από ό, τι ήταν απαραίτητο.

- Πιστεύετε ότι οι επενδυτές θα παραμείνουν στην ελληνική αγορά; Ποιοι είναι οι επενδυτικοί κίνδυνοι;

Όσοι επενδυτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα με αξιολόγηση μη επενδυτικού βαθμού, ή ακόμα και με αξιολόγηση «C», όπως για παράδειγμα ασφαλιστικές εταιρείες, θα παραμείνουν αφού «επιβίωσαν» από το κούρεμα του 2012 και την κρίση του 2015.
Το ερώτημα είναι περισσότερο πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει νέους επενδυτές και να απομακρυνθεί από έναν αέναο κύκλο με αναβαθμίσεις αξιολόγησης που περιορίζουν τους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ θα ήταν επίσης μεγάλη βοήθεια, όμως ανησυχούμε ότι η ανάκαμψη είναι πολύ αργή, ώστε το πρόγραμμα θα λήξει προτού η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την ένταξή της.
Ο κύριος επενδυτικός κίνδυνος δεν είναι το ΑΕΠ, καθώς τα στοιχεία για το χρέος προς το ΑΕΠ φαίνονται ήδη μη βιώσιμα με τα συμβατικά μέτρα οικονομικής αξιολόγησης.
Επομένως, η πολιτική στην Ελλάδα είναι ο κύριος κίνδυνος, καθώς μόνο οι πολιτικοί είναι σε θέση να επαναλάβουν μια κατάσταση σαν αυτή του 2015.
Τα καλά νέα εδώ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επανεκλεγεί σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ότι ενδεχόμενες νέες εκλογές θα οδηγήσουν σε ένα φιλικό προς την αγορά κυβερνητικό συνασπισμό.
Αναμένουμε περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία από την σημερινή κυβέρνηση.
Μακροπρόθεσμα η επόμενη παγκόσμια ύφεση θα είναι εκείνη που θα δοκιμάσει το ελληνικό χρέος και τον σχεδιασμό της Ευρωζώνης, αλλά αυτός ο κίνδυνος είναι κοινός για κάθε κατηγορία επενδύσεων και όχι συγκεκριμένα για την Ελλάδα.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης