Οικονομία

CNBC: Η Ελλάδα ελπίζει σε ελάφρυνση χρέους - Νοέμβριο ή Δεκέμβριο (2017) θα αρχίσουν οι συζητήσεις

tags :
CNBC: Η Ελλάδα ελπίζει σε ελάφρυνση χρέους - Νοέμβριο ή Δεκέμβριο (2017) θα αρχίσουν οι συζητήσεις
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης
Στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποφύγει ακόμα ένα πρόγραμμα διάσωσης και αντ' αυτού να πετύχει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους αναφέρεται το CNBC.
«Αυτό που θέλει περισσότερο η Ελλάδα είναι να αποφύγει ακόμα ένα πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.
Και μέχρι στιγμής, αυτό είναι το σημείο τριβής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στις πρώτες γραμμές του δημοσιεύματος.
Μάλιστα, το CNBC επικαλείται και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, από τον Ιούνιο ότι «τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».
Ήταν όταν έπειτα από διαφωνίες πολλών μηνών η ΕΕ και το ΔΝΤ είχαν μόλις συμφωνήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν πολύ μικρά βήματα προς την ελάφρυνση του χρέους εκείνη τη φορά, τα οποία όμως δεν ήταν του μεγέθους που ήλπιζε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης έχει προγραμματιστεί να λήξει τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Η Ελλάδα έχει χτυπηθεί από πολυετείς χρηματοπιστωτικές κρίσεις από το 2010 και μάλιστα κινδύνευσε να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ το 2015.
Στόχος τους Τσίπρα είναι να επανακτήσει την πλήρη πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και να αφήσει πίσω του την εξωτερική βοήθεια.
Στο πλαίσιο αυτό «το θέμα του μακροπρόθεσμου χρέους είναι εκείνο που θα συνεχίσει να κυριαρχεί στις συζητήσεις, καθώς πλησιάζει ο Σεπτέμβριος του 2018 (σσ. οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα).

Το ΔΝΤ λέει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο χρέος

Εξάλλου, το CNBC αναφέρεται και στην «κόντρα» μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Αλλά το χρέος της Ελλάδας δεν είναι διαχειρίσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση χωρίς να γίνει επιμήκυνση ή διαγραφή, σύμφωνα με το ΔΝΤ, που πιέζει για χαλαρότερους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα προχωρά στις μεταρρυθμίσεις.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές απαιτούν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5%.
Η ΕΚΤ έχει επίσης τονίσει ότι δεν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων» αναφέρεται.
Πάντως, όπως επισημαίνεται, οι αναλυτές της Barclays έχουν εκτιμήσει ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ συνεπάγεται μηνιαίες αγορές περίπου 115 εκατ. ευρώ.
«Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους δεν είναι στην ατζέντα.
Αλλά μια πηγή με γνώση του θέματος, δήλωσε στο CNBC ότι οι συζητήσεις για το μεσοπρόθεσμο χρέος θα μπορούσε να αρχίσει τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης