Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ένεση» 400 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αλληλεγγύης συνταξιούχων για να καλυφθεί η τρύπα του ΕΦΚΑ

«Ένεση» 400 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αλληλεγγύης συνταξιούχων για να καλυφθεί η τρύπα του ΕΦΚΑ
Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη προβλέπει την διάθεση ποσού 395 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του κλάδου ασφάλισης του ΕΦΚΑ
«Βαρέλι δίχως πάτο» τα ασφαλιστικά ταμεία με το οικονομικό επιτελείο να ανάβει το «πράσινο φως» για την χορήγηση νέας χρηματοδότησης προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα».
Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη προβλέπει την διάθεση ποσού 395 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του κλάδου ασφάλισης του ΕΦΚΑ από τον λογαριασμό της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων που τηρείται στο ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών. Το ποσό θα δοθεί σε τέσσερις δόσεις και συγκεκριμένα:

·         Η πρώτη  δόση 100 εκατ. ευρώ στις 25 Σεπτεμβρίου

·         Η δεύτερη δόση 100 εκατ. ευρώ στις 25 Οκτωβρίου

·         Η τρίτη δόση 100 εκατ. ευρώ στις 24 Νοεμβρίου

·         Η τέταρτη δόση 95 εκατ. ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου                                        

Πρέπει να σημειωθεί ότι στα υψηλά πατώματα του ΕΦΚΑ επικρατεί προβληματισμός μαζί με αισιοδοξία αφού εκτιμάται ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις για έλλειμμα άνω των 700 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ο ισολογισμός μπορεί να είναι ισοσκελισμένος.
Από την άλλη, πολλοί εκφράζουν προβληματισμό για το γεγονός ότι με βάση το νέο οργανόγραμμα καταγράφεται συγκέντρωση εξουσιών σε τρία πρόσωπα, ενώ έκδηλη ανησυχία υφίσταται και για το θέμα του επαναπροσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του 2016.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ουδείς γνωρίζει αν θα πρέπει ο ΕΦΚΑ να δώσει πίσω εισφορές (υπενθυμίζεται ότι με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου, οι εισφορές για το 2017 υπολογίστηκαν με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και θα επαναπροσδιορίζονταν μετά την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων).
Το πρόβλημα -και λόγω του μεγάλου αριθμού αυτοαπασχολουμένων- είναι ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν λόγο για επαναπροσδιορισμό που θα τελειώσει μετά το τέλος Οκτωβρίου.
Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει κλυδωνισμός στα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Η συγκεκριμένη αισιόδοξη εκτίμηση οφείλεται στα εξής δεδομένα:

• Εντός του έτους (μάλλον τους τελευταίους μήνες) θα αρχίσει η καταβολή (μάλιστα αναδρομικά) ασφαλιστικών εισφορών που θα αφορούν εφάπαξ (4% επί του καθαρού φορολογητέου) και επικουρική ασφάλιση (7%).
Αυτή τη στιγμή ουδείς πληρώνει αφού δεν έχουν υπολογιστεί οι εισφορές, ενώ κυβερνητική πρόθεση είναι οι αναδρομικές οφειλές να αποπληρωθούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες σε 11 μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το θέμα αφορά 70.000 επαγγελματίες και τα έσοδα υπολογίζονται στα 40 εκατ. ευρώ.

• Η εισπραξιμότητα για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, δεν έχει πέσει κάτω από το 60% και παρά τις τεράστιες δυσλειτουργίες που εμφάνισε το σύστημα πληρωμών (ακόμη και σήμερα περίπου 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ξέρουν τι πρέπει να καταβάλουν, αφού δεν τους έχει αποσταλεί σχετικό ειδοποιητήριο).

• Τον Ιούνιο το Ταμείο παρουσίασε πλεόνασμα της τάξης των 129 εκατ. ευρώ.
Ο Ιούλιος, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχει κλείσει επίσης με πλεόνασμα. Αυτές οι εκτιμήσεις στηρίζονται κυρίως στην αύξηση των θέσεων μισθωτής απασχόλησης, που σημαίνει και αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, αφού τα ασφάλιστρα προκύπτουν ως ποσοστό του μισθού.

• Επίκειται η εφαρμογή της νέας ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών, που θα προσδώσει, έστω και πρόσκαιρα, μεγάλη δυναμική στη ροή εσόδων προς τον ΕΦΚΑ.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης