Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προλείανε την 3η αξιολόγηση το Eurogroup.... τα κανονικά μέτρα θα ληφθούν με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα 18 ή 28/10

tags :
Προλείανε την 3η αξιολόγηση το Eurogroup.... τα κανονικά μέτρα θα ληφθούν με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα 18 ή 28/10
«Eπιδερμική» ήταν η αναφορά και για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού με τις Βρυξέλλες να... κάνουν ότι δεν άκουσαν τον θόρυβο που προκάλεσε η πτώση 1,75 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα τον Αύγουστο
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια, εισπραξιμότητα φόρων, κινητικότητα στο Δημόσιο, εργασιακά και υπόθεση Γεωργίου συνθέτουν τον «πυρήνα» των θεμάτων που βρέθηκαν χθες πάνω στο τραπέζι του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.
Εκτός «ατζέντας» έμεινε τελικά η υπόθεση της Eldorado Gold, παρά τις προειδοποιητικές βολές που είχαν προηγηθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θα φέρουν το θέμα προς συζήτηση στο συμβούλιο.
Επίσης, «επιδερμική» ήταν η αναφορά και για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού με τις Βρυξέλλες να... κάνουν ότι δεν άκουσαν τον θόρυβο που προκάλεσε η πτώση 1,75 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα τον Αύγουστο.
Το ζήτημα θα ανεβεί αργότερα ψηλά με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα (μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) όπου οι τέσσερις εκπρόσωποι (E.E., ΔΝΤ, ΕSM, EΚΤ) μαζί με το βασικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα εξετάσουν την πορεία των εσόδων, δηλαδή την υπεραπόδοση κάποιων φόρων στον βαθμό που αυτή έχει μόνιμα στοιχεία αλλά και τους τομείς όπου παρατηρείται σημαντική υστέρηση.
Αντίστοιχα θα διαμορφωθεί το «κοστούμι» των μέτρων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 από 1,75% φέτος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στις 25 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Ελλάδα, το δεύτερο θέμα της συζήτησης εκτός από την πορεία της νομισματικής ένωσης ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα ο σχεδιασμός της 3ης αξιολόγησης.
Οι τεχνικές ομάδες είναι στην Αθήνα για να ετοιμάσουν το έδαφος ώστε αργότερα να ξεκινήσει γρήγορα η 3η αξιολόγηση και με στόχο να τελειώσει πριν από το τέλος της χρονιάς.
«Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι εποικοδομητική», τόνισε ο Ολλανδός αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι «το οικονομικό επιτελείο δουλεύει σκληρά».
Από την άλλη όμως υπάρχουν ακόμη «αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν».
Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ εστίασε στην ανάγκη εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να μειωθεί ο μεγάλος όγκος των «κόκκινων δανείων», ενώ μήνυμα για επιτάχυνση των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά που θα ανοίξει τον δρόμο για την άμεση ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης έστειλε και ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
Από τη... γραμμή δεν ξέφυγε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι η 3η αξιολόγηση θα αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ προειδοποίησε πως «θα υπάρξουν προκλήσεις και θα απαιτηθεί εντατική δουλειά».
Βαριά ήταν, πάντως, η σκιά του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου στο Eurogroup. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τέσσερις ομιλητές (Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Κερέ, Ρέγκλινγκ) αναφέρθηκαν στο θέμα και τόνισαν ότι υπάρχει «σοβαρή ανησυχία», καθώς πλήττεται η εμπιστοσύνη και δημιουργούνται σκιές για την ανεξαρτησία των θεσμών.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης