Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σχοινάς (Κομισιόν): Η Ελλάδα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της μνημονιακής εποχής

Σχοινάς (Κομισιόν): Η Ελλάδα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της μνημονιακής εποχής
Στόχος  είναι μια Ευρώπη, πιο συνεκτική, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική, ανέφερε ο  εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς
Στο τελικό στάδιο της μνημονιακής εποχής βρίσκεται de facto η Ελλάδα και μάλιστα, η συζήτηση για τον μεταμνημονιακό ορίζοντα έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα έλθει σειρά ερωτημάτων στο προσκήνιο με την όλη συζήτηση να είναι ευρωελληνική, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Σημείωσε ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας και της ΕΕ ταυτίζονται, τόνισε ότι όλος ο κόσμος στην Ευρώπη θέλει να δει ότι η Ελλάδα αλλάζει και πως οι παθογένειες που οδήγησαν την χώρα στα βράχια το 2010 δεν θα ορίζουν το μέλλον της μετά τον Αύγουστο του 2018.
Όπως είπε, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει συντελεστεί, τα μέτρα έχουν ψηφιστεί, τώρα πρέπει να καταστεί ακλόνητη η πεποίθηση ότι «μάθαμε και δεν θα ξανακάνουμε» και αυτό είναι το ζητούμενο και αν αυτό καταστεί σαφές, τότε ο ορίζοντας θα είναι πιο καθαρός.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά και με την ομιλία Juncker για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Σχοινάς ανέφερε εκ νέου για την Ελλάδα ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία του προγράμματος που τελειώνει τον Αύγουστο του 2018,προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά βλέπουμε μερικά "πράσινα φύλλα" της ανάπτυξης, σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι πολιτικοί άνεμοι αλλάζουν κατεύθυνση προς το καλύτερο.
Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, είναι μια Ευρώπη, πιο συνεκτική, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική, η φράση που περιγράφει τον στόχο είναι "όλοι σε όλα", ήτοι συμμετοχή όλων στην Συνθήκη Σένγκεν, στο Ευρώ και στην Τραπεζική Ένωση που αποτελούν και τους τρεις πυλώνες για μια διαφορετική αρχιτεκτονική της ΕΕ με ορίζοντα το 2025.
Έκανε αναφορά σε μια νέα ΟΝΕ και ένα νέο ευρώ με διαφορετική αρχιτεκτοντική -Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, Eurogroup και Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και με «ύπατο εκπρόσωπο της οικονομίας της ΕΕ», μια «οικονομική Φ. Μογκερίνι», όπως ανέφερε ο ίδιος.
Υπογράμμισε ότι αντλεί την αισιοδοξία του από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και σημείωσε ότι μετά τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, την κρίση του προσφυγικού και το Brexit, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως προέβλεπαν οι "προφήτες του κακού", αλλά αντίθετα, στη Γαλλία ο πρόεδρος Macron εξελέχθη συντρίβοντας τον λαϊκισμό, στην Ολλανδία σημειώθηκε νίκη των δυνάμεων της μετριοπάθειας, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει το πολιτικό-οικονομικό ρολόι.
Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν επιθυμία της Ευρωζώνης, η «συνεισφορά του σε διάφορα προγράμματα είναι προς αποτίμηση», ενώ πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ο ESM, ο οποίος δανείζεται για να δανείσει χώρες που χρειάζονται βοήθεια στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και  ο ρόλος του δεν του επιτρέπει ευρύτερη συνεισφορά στη διαμόρφωση του οικονομικού μίγματος στην Ευρωζώνη.
Έτσι, η πρόταση για τη διαφορετική αρχιτεκτονική περιλαμβάνει την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Για τη συνολική προοπτική της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ή τώρα που αλλάζουν οι άνεμοι θα τους εκμεταλλευθούμε  και αυτό είναι το Plan A, ή αλλιώς η ΕΕ θα σέρνεται σε ημιτελείς λύσεις, όπου ναι μεν θα εκφράζεται βούληση, αλλά τα αποτελέσματα δεν θα είναι συμβατά με τις προθέσεις, θα υπάρχουν διαφωνίες.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι με δεδομένη την αλλαγή των διαρθωτικών ταμείων της ΕΕ που επιτρέπουν μέχρι και 95% συμμετοχή σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα, -όπως της Ιονίας Οδού-, η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να συντρέξουν πολλές προϋποθέσεις ενός ευρύτερου κοινωνικοοικονομικού συστήματος και είναι απαραίτητες η «ανοιχτή ματιά και η πολιτική βούληση».
Τέλος, αναφορικά με τη ρύπανση στον Σαρωνικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό άμεσης βοήθειας και τον μηχανισμό ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές και ήδη από το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου βρίσκεται ειδικά κατασκευασμένο πλοίο -το Ακταία- επιτόπου, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφόρων που ελέγχει την έκταση της ρύπανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης