Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Το ΔΝΤ να μην βασανίζει την Ελλάδα - Οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια

Bloomberg: Το ΔΝΤ να μην βασανίζει την Ελλάδα - Οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια
Πλέον το ΔΝΤ λαμβάνει αποφάσεις για δικό του όφελος όχι για της Ελλάδας
Για ακόμα φορά το Bloomberg επικρίνει τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα καθώς αυτή τη φορά το Ταμείο έχει βάλει στη λίστα των απαιτήσεων και θέματα που άπτονται των ελληνικών τραπεζών.
«''Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες'' είχε γράψει ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος.
Στον 21ο αιώνα, όμως, οι Έλληνες είναι εκείνοι που πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί όταν αποδέχονται δώρα, κυρίως από το ΔΝΤ, που τώρα βασανίζει τη χώρα σε μια λανθασμένη προσπάθεια να πάρει πίσω τα χρήματα του» επισημαίνεται στο άρθρο του J. Kyle Bass.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν δουλέψει σκληρά για τη βελτίωση της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών τους.
Από το 2010 έως το 2016, η κυβέρνηση πέτυχε τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά σχεδόν 18% επί του ΑΕΠ και πλέον παρουσιάζει πλεόνασμα.
Έπειτα από μια ραγδαία συρρίκνωση σχεδόν 30%, η οικονομία παρουσιάζει θετικά σημάδια σχεδόν σε κάθε κλάδο - βιομηχανική παραγωγή, πωλήσεις αυτοκινήτων, κατασκευαστικές άδειες, αφίξεις τουριστών.
«Ο τραπεζικός τομέας έχει επίσης κάνει μεγάλα βήματα.
Έπειτα από δύο αξιολογήσει των δανείων -πρώτα από τη BlackRock το 2013 και αργότερα από SSM- οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε δύο ανακεφαλαιοποιήσεις.
Έχουν ενισχύσεις τις προβλέψεις τους έναντι των επισφαλών δανείων και οι κεφαλαιακοί τους δείκτες τώρα είναι σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρέχονται ένα απόθεμα έναντι οποιοδήποτε μελλοντικών απωλειών» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο βάρος: Τα 250 δισ. ευρώ που έχουν δανείσει στη χώρα Ευρωπαίοι και ΔΝΤ που πλέον από διασώστης της Ελλάδας έχει εξελιχθεί σε φιλεχθρός.
Σύμφωνα με το Bloomberg, «το ΔΝΤ θα μπορούσε να διαγράψει το χρέος και να ελαφρώσει το βάρος στην Ελλάδα.
Αυτό θα ωφελήσει την υγεία της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα αλλά και της Ευρώπης.
Αντ' αυτού το Ταμείο απαιτεί περαιτέρω μέτρα λιτότητας και επιμένει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αμφίβολης ποιότητας.
Διατηρώντας την ίδια οικονομική ιδεολογία, καταστρέφεται η αναδυόμενη οικονομική ανάπτυξη και καταπνίγεται κάθε ελπίδα πραγματικής ευημερίας».
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών. Για να συμβεί αυτό, οι πιστωτές του επίσημου τομέα πρέπει να διαγράψουν το χρέος ή να το μετατρέψουν σε ίδια κεφάλαια, αποδίδοντάς το στο κόστος της διατήρησης της ζώνης του ευρώ.

Παράλογη η στάση του ΔΝΤ

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η στάση του ΔΝΤ είναι παράλογη.
Παίρνει αποφάσεις βάσει του ιδίου οφέλους, παρά αυτό που θα ήταν καλό για την Ελλάδα.
Το Ταμείο έχει προσπαθήσει να μπλοκάρει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και προσπάθησε να υπονομεύσουν τη νέα τραπεζική ένωση της Ευρώπης απαιτώντας ακόμα μία ανακεφαλαιοποίηση.
Δεδομένου ότι η χώρα -όπως και κάθε άλλο μέλος του ευρώ- δεν μπορεί να πετύχει μακροοικονομική προσαρμογή υποτιμώντας το νόμισμα του, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή.
Η καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη, κι όχι οι εξαγωγές, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη.
«Το τραπεζικό σύστημα δεν χρειάζεται ακόμα μία ανακεφαλαιοποίηση
Το θέμα των δανείων αντιμετωπίζεται από ιδρύματα που έχουν σχέση με τους δανειολήπτες και μπορούν να βρουν λύσεις χωρίς να δημιουργούν περιττές διαταραχές.
Αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Η.Π.Α ανέλαβαν να αναδιαρθρώσουν προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια με ένα Πρόγραμμα, που έθεσε τις βάσεις για μια οικονομική ανάκαμψη.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρότυπο για την Ελλάδα» επισημαίνει ο αρθρογράφος του Bloomberg.
Η Ελλάδα έχει κάνει χρέος της, νομοθετώντας μέτρα που παρέχουν στις τράπεζες νέα εργαλεία για την αντιμετωπίσει του προβλήματος με τα δανείων.
Αλλά το ΔΝΤ έχει αρχίσει ήδη να υπονομεύει το νέο νόμο πριν καν εφαρμοστεί, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποδώσει ποτέ.
«Ο ιδιωτικός τομέας έχει υποφέρει.
Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ.
Τώρα το ΔΝΤ πρέπει να εκπληρώσει το ρόλο του και να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας, σταματώντας τις απαιτήσεις για νέα ανακεφαλαιοποίηση και αφήνοντας τους Ευρωπαίους δανειστές να αναλάβουν την ευθύνη» καταλήγει το ίδιο άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης